Bosbranden, evacuaties, Miljoenen inwoners VS en Canada opnieuw getroffen door hittegolf

n Death Valley in Californië, vaak de heetste plek in de Verenigde Staten, werd zondag mogelijk een recordtemperatuur van 52 graden bereikt. 

n Death Valley in Californië, vaak de heetste plek in de Verenigde Staten, werd zondag mogelijk een recordtemperatuur van 52 graden bereikt. ©  AFP

Miljoenen inwoners van Canada en de Amerikaanse staten langs de westkust hebben afgelopen weekend opnieuw te maken gekregen met extreme temperaturen. Op meerdere plekken worden maatregelen genomen, zoals het sluiten van wegen en het afkondigen van evacuatie-orders. Vorige maand werd de Noord-Amerikaanse westkust ook al getroffen door een reeks warmterecords.

blgBron: BELGA

Een groot deel van de regio gaat gebukt onder de hitte, die zich inmiddels ook ver landinwaarts verspreidt. Afgelopen weekend verspreidden de hoge temperaturen zich tot aan het westen van de Rocky Mountains.

Canada wordt nog steeds geteisterd door bosbranden. In de afgelopen twee dagen ontstonden nog eens vijftig branden. In totaal zijn er nu bijna driehonderd actieve bosbranden in de provincie British Columbia. De regering heeft nieuwe noodmaatregelen aangekondigd om verdere verspreiding van het vuur te voorkomen, zoals het deels stilleggen van het treinverkeer. Treinen veroorzaken regelmatig bosbranden doordat er vonken kunnen ontstaan tijdens het remmen.

In Las Vegas in de Amerikaanse staat Nevada werd zaterdag een recordtemperatuur van 47 graden Celsius geëvenaard. Slechts vier keer eerder werd deze temperatuur in de stad gemeten. Zondag (lokale tijd) zal de temperatuur naar verwachting maar een paar graden lager liggen. In Death Valley in Californië, vaak de heetste plek in de Verenigde Staten, wordt zondag mogelijk een recordtemperatuur van 52 graden bereikt.

Eind juni werden de westkust van de VS en Canada ook al getroffen door extreme temperaturen. Het was voor Noord-Amerika de warmste junimaand ooit gemeten, met hittegolven en warmterecords. In British Columbia werd toen op drie achtereenvolgende dagen het warmterecord verbroken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten