Btw op komst bij tandarts en kinesist

 

 ©  Shutterstock

Bron: BELGA

Vanaf 1 januari zal bij medici alleen voor therapeutische behandelingen nog een btw-vrijstelling gelden. Waarop precies btw zal gelden, daarover zal nog stevig gestreden worden. Dat schrijft De Tijd dinsdag.

Het algemene btw-principe vandaag is dat een behandeling bij onder anderen een arts, diëtist, tandarts en kinesitherapeut vrijgesteld is. Zij moeten dus geen btw op het ereloon aanrekenen. De enige uitzondering zijn louter esthetische ingrepen door een arts. Dat verandert drastisch vanaf 1 januari 2022. 

“Alleen therapeutische behandelingen en ingrepen zullen nog vrijgesteld zijn van btw. Dat geldt niet alleen voor artsen, het zal worden uitgebreid naar alle medici en paramedici”, zegt Tim Van Sant, btw-specialist bij PwC Tax Consultants. Er zijn veel meer behandelingen en ingrepen zonder therapeutisch doel dan de louter esthetische prestaties, benadrukt Van Sant. “Zo zal een huisarts die een attest voor een levensverzekering aflevert, een tandarts die tanden bleekt of een kinesitherapeut die algemene sportbegeleiding doet volgens de nieuwe wetgeving in principe 21 procent btw moeten aanrekenen op die prestaties.”

De plenaire Kamer gaf op 1 juli groen licht voor het wetsontwerp dat de btw-vrijstelling op medische zorg fors inperkt. Waarop voortaan btw zal gelden, wordt voer voor pittige discussies. De centrale diensten van de fiscus moeten in overleg met de sector een omzendbrief opstellen met meer specificaties over welke prestaties aan btw onderworpen worden en welke niet. 

Het wetsontwerp kwam er na Europese rechtspraak die stelt dat de btw-heffing op esthetische prestaties ingevoerd in 2016 niet beperkt mag worden tot artsen en moet gelden ongeacht de zorgverstrekker.

LEES OOK

Nu in het nieuws