UCI verbiedt nieuw voedingsplan van Tourploegen uit vrees “te veel de Formule-1 kant op te gaan”

Foto: BELGA

Verschillen in de wielersport zitten ’m steeds vaker in details. Jumbo-Visma is een van de ploegen die op gebied van voeding proberen voorsprong te nemen op de concurrentie. Sinds vorig jaar werkt de Nederlandse topploeg samen met het bedrijf Supersapiens om op dat gebied weer een nieuwe stap te zetten, maar de internationale wielrenunie UCI schoot dat idee vlak voor de Tour-start af.

Supersapiens heeft een plan ontwikkeld waarmee wordt gemeten hoe de bloedsuikerspiegel van een atleet zich verhoudt tijdens inspanningen. En hoe je de beste prestaties levert door op de juiste momenten energie tot je te nemen als je bloedsuikerspiegel daalt tijdens een koers. “We hebben vorig jaar al met die specialisten gewerkt, maar zitten nog in de testfase. Op dit moment zijn we nog aan het leren of het ons kan helpen, zonder dat we er nu al consequenties aan verbinden. Er is nog een lange weg te gaan, voordat we hier mogelijk mee gaan werken”, zegt Merijn Zeeman, sportief manager van Jumbo-Visma.

De Formule 1-kant

Overigens zijn onder andere Ineos Grenadiers en Qhubeka Assos met hetzelfde idee in de weer. Tijdens trainingen wordt er gekeken in hoeverre het kan helpen. De hoop was er om ook in deze Tour de France data te verzamelen die zeer waardevol hadden kunnen zijn. De UCI verbood het, omdat de bond niet wil dat de wielersport de Formule 1-kant op gaat, waarbij dit soort innovaties - in de ogen van de UCI - wellicht doorslaggevend worden.

“We hadden het graag in de Tour willen gebruiken”, vervolgt Zeeman. “Puur om data te vergaren, maar het mag nu alleen maar in trainingen. Het is afwachten wat de UCI daar in de toekomst over gaat beslissen.”

“Voeding is in ons team heel belangrijk. We werken daarin samen met Asker Jeukendrup en Martijn Redegeld, die op dat gebied geweldig zijn”, vervolgt Zeeman. „We proberen altijd een voorsprong op te bouwen ten opzichte van de rest. Als je het helemaal plat slaat, komt het er op neer dat het tijdens sporten essentieel is wanneer je eet en drinkt. Dat is voor ieder individu anders. Bij de een loopt de tank sneller leeg dan bij de ander. Zo is dat op hoogte ook weer verschillend, en er zijn heel veel antwoorden die we op dat gebied nog niet hebben. Maar als je precies voor elke renner kunt monitoren wanneer het tijd is om te eten, is dat een enorme sprong voorwaarts.”

In deze Tour mag er dus alleen worden gekeken naar andere cijfers, zoals de twee ritzeges die Jumbo met Wout van Aert en Sepp Kuss boekte. En dan is er nog Jonas Vingegaard, die derde staat in het algemeen klassement en deze plek tot en met zondag hoopt vast te houden.

Door HANS RUGGENBERG
AANGERADEN