Dodentol na brand in Iraaks ziekenhuis loopt verder op: al zeker 83 mensen overleden

Bron © BELGA

De dodentol na de hevige brand op de corona-afdeling van het Al-Hussein-ziekenhuis in de Iraakse stad Nasiriya loopt verder op. Intussen zijn al zeker 83 mensen om het leven gekomen, aldus de lokale gezondheidsautoriteiten.

Volgens ooggetuigen zijn veel mensen nog op zoek naar familieleden. Het staatsagentschap INA spreekt verder ook van een vijftigtal gewonden, de medische kringen over 100 gewonden.

Op beelden die op sociale media werden geplaatst, was te zien hoe er uit het vernielde gebouw enorme zwarte rookpluimen opstegen. Ook heerste er totale chaos. Honderden mensen verzamelden ter plaatse om de brandweer en de reddingswerkers bij te staan, zo stelde een journalist van het Franse persagentschap AFP vast.

De Covid-19-afdeling van het Al-Hussein-ziekenhuis had een capaciteit van zeventig bedden. Twintig mensen konden naar verluidt uit het brandende pand geëvacueerd worden.

Zuurstofflessen

Volgens een bron binnen de provinciale gezondheidsdiensten is de brand ontstaan door het ontploffen van zuurstofflessen. Dat zou een identieke herhaling zijn van de tragedie die in april plaatsvond in een ziekenhuis in Bagdad en die aan meer dan 80 mensen het leven kostte. Het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken verklaarde dan weer op Facebook dat de brand ontstond aan tijdelijke constructies die in de buurt van het ziekenhuis waren opgetrokken, maar gaf geen verdere informatie over de oorzaak van het incident.

De meeste Iraakse ziekenhuizen staan al jaren te verkommeren en ook met het gezondheidssysteem gaat het, als gevolg van corruptie en de economische malaise in het land, van kwaad naar erger.

AANGERADEN