Niet in orde met PLF-document? Meteen 250 euro boete: “Tijd van waarschuwen is voorbij”

 

 ©  BELGA

“De tijd van waarschuwen is voorbij.” Politie en gerecht gaan strenger optreden tegen reizigers die niet in orde zijn met hun Passagier Lokalisatie Formulier (PLF). Wie betrapt wordt zonder PLF-formulier moet meteen 250 euro betalen. Luchtvaartmaatschappijen die niet of onvoldoende controleren, riskeren dan weer een boete die in de tienduizenden euro’s kan lopen.

blgBron: BELGA

Reizen naar het buitenland is sinds 19 april weer mogelijk, maar bij terugkeer moet de reiziger een Passagier Lokalisatie Formulier invullen. Luchtvaartmaatschappijen moeten zowel bij het inschepen als bij aankomst controleren of hun passagiers een correct ingevuld PLF bij hebben. Wie het formulier niet heeft, mag niet inschepen.

“Uit controleacties is gebleken dat de overgrote meerderheid van de duizenden reizigers die dagelijks de luchthaven van Zaventem gebruiken, perfect in orde is en alles in het werk stelt om op een veilige manier te reizen”, zegt procureur Ine Van Wymersch. Toch zijn er ook nog heel wat reizigers die de regels aan hun laars lappen en bovendien laten sommige luchtvaartmaatschappijen na om daar op te controleren.

LEES OOK. Strengere maatregel op komst met mogelijk zware consequenties voor terugkerende reizigers

“Een belangrijk punt in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus is het grondig controleren van reizigers die ons land verlaten en binnenkomen”, zegt procureur Ine Van Wymersch. “In de eerste plaats ligt de verantwoordelijkheid bij elke reiziger zelf om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen en de nodige documenten correct in te vullen en bij zich te hebben, maar ook de vervoerders dragen een belangrijke verantwoordelijkheid. Het ministerieel besluit voorziet dat zij moeten controleren of hun passagiers in orde zijn met de nodige documenten.”

Minnelijke schikking van 250 euro

Het college van procureurs-generaal heeft daarom een nieuwe omzendbrief opgesteld. Die omzendbrief voorziet geen waarschuwingen meer, aldus procureur Van Wymersch: “Het is nu al lange tijd duidelijk dat er verplichtingen verbonden zijn aan reizen. De overheid stelt ook via verschillende kanalen informatie beschikbaar aan de reizigers. Op reis gaan vraagt in coronatijden meer voorbereiding en het naleven van striktere regels dan anders, dat weet inmiddels iedereen”.

Het parket Halle-Vilvoorde gaat nu samen met de politie van de luchthaven gerichte controles doen om zowel de reizigers als de vervoersmaatschappijen te controleren: “Als verschillende reizigers van een bepaalde vlucht niet beschikken over de verplichte attesten en formulieren, kan dit erop wijzen dat de luchtvaartmaatschappij geen controle van de documenten heeft gedaan of minstens reizigers heeft laten inschepen die niet aan de voorwaarden voldoen”.

Het parket zal reizigers zonder PLF onmiddellijk beboeten en indien nodig vervolgen. Reizigers niet in orde zijn, zullen meteen een minnelijk schikking van 250 euro voorgeschoteld krijgen. Zij die niet betalen, zullen gedagvaard worden voor de politierechtbank. Reizigers met een vervalst PLF moeten een minnelijke schikking van 750 euro betalen, zoniet worden ze vervolgd voor de correctionele rechtbank voor “valsheid in geschriften en gebruik van valse stukken”.

Boetes tot 48.000 euro

“De luchtvaartmaatschappij die nagelaten heeft te controleren en de toegang tot het vliegtuig te weigeren, zal gedagvaard worden voor de politierechtbank”, aldus nog procureur Van Wymersch. “Zij riskeren geldboetes die kunnen oplopen tot 48.000 euro.”

LEES OOK. Coronacommissaris Pedro Facon: “Ik vrees dat we een ander Overlegcomité tegemoet gaan”

LEES OOK

Nu in het nieuws