En weg zijn ze: deel één van de grootse delegatie Olympiërs ooit is vertrokken naar Tokio

 

 ©  BELGAPLUS

De grootste lading Belgische olympiërs ooit vertrekt woensdagavond vanuit Zaventem naar Tokio voor de Olympische Spelen. Liefst 37 atleten stappen het vliegtuig op, onder meer de Belgian Tornados met de gebroeders Borlée en Jonathan Sacoor, Mauri Vansevenant en Lotte Kopecky (wielrennen), Louis Croenen en Fanny Lecluyse (zwemmen) en de Belgische turnploeg met Nina Derwael zijn erbij.

Jonas Withouck

Voor Nina Derwael worden het haar tweede Spelen. “Ik sta hier eigenlijk heel ontspannen. Ik heb alles al eens meegemaakt in 2016 dus ik weet ongeveer hoe alles in zijn werk zal gaan”, klinkt het bij de gymnaste. Derwael gaf zelf ook aan dat ze de afgelopen periode mentaal veel gegroeid is. “Ik ben helemaal niet beginnen twijfelen na de mindere FIT Challenge afgelopen maand. Het was een hele zware trainingsweek voor die wedstrijd. Die wedstrijd was gewoon een tussenstop waar ik echt niet naar toegewerkt heb. De trainingen daarna zijn allemaal heel goed verlopen en nu heb ik een heel positief gevoel.”

 

Voor wie het wel een eerste keer is, is Mauri Vansevenant. De jonge wielrenner van Deceuninck - Quick-Step mag zich in zijn tweede profjaar meteen opmaken voor de Spelen. “Ik ben wel wat overweldigd, als je ziet hoeveel atleten hier samen staan”, vertelde hij in de vertrekhal. “Het zal een ongelofelijke ervaring worden, het is een hele nieuwe wereld voor mij. Ik ben nog maar één keer buiten Europa geweest, naar Peru. Ik kijk er enorm naar uit om de cultuur in Tokio te ontdekken, hopelijk lukt dat met alle beperkingen die er zullen zijn.”

En wat verwacht hij er sportief van? “Ik heb een goede hoogtestage achter de rug en de afgelopen dagen heb ik thuis nog stevig doorgetraind om zo goed mogelijk voorbereid te zijn.”Vansevenant denkt dat het zowel een voordeel als een nadeel kan zijn dat je de Tour gereden hebt. “Ik zal misschien wel frisser zijn dan sommige renners die uit de Tour komen, maar als je de Tour gereden hebt, kan het twee kanten uitgaan met je vorm. Langs de ene kant zijn er renners die er helemaal kapot zullen uitkomen, langs de andere kant heb je renners die super herstellen en de goede benen nog even kunnen behouden.”

Ook Mauri Vansevenant is klaar voor vertrek. 

Ook Mauri Vansevenant is klaar voor vertrek. 

Enkele stafleden zijn al een poos geleden toegekomen in Japan en vertellen over hun ervaringen.

Frederik Broché (sportief directeur wielerbond): “Alleen koffietje op terras missen we”

“Het heeft hier in Maebashi al serieus geregend, maar dat heeft de trainingen van Remco (Evenepoel, red.) nooit gehinderd. En blijkbaar zou vanaf nu het regenseizoen ten einde lopen. Minstens even belangrijk dan het klimaat is dat de trainingsomstandigheden meer dan uitstekend zijn. De wegen zijn goed en veilig. We krijgen tijdens elke rit zelfs een extra auto van de organisatie mee. Eigenlijk lijkt het leven van onze wegrenners hier sterk op de routine in een grote ronde. Hoe ziet een Tourdag eruit? Opstaan, eten, met de bus naar de start, koersen en nadien weer de bus in naar het hotel.”

“Het enige verschil is dat we nu tijdens de training niet kunnen stoppen voor een koffietje onderweg. Waarom zouden we mopperen als je weet dat pakweg de basketters constant tussen vier muren moeten trainen? Remco heeft vandaag (gisteren, red.) op zijn 3,5 uur durende oefenrit heel veel verschillende landschappen en mensen gezien. Wij hadden onze atleten al lang geleden duidelijk gemaakt dat ze flexibel moeten zijn. En dat geldt dus ook voor mannen als Van Aert, die maandag na de Tour hier aankomen. Dat zou inderdaad wel eens een héél lange trip kunnen zijn, met héél lang wachten op de luchthaven, gevolgd door een dikke twee uur rijden naar Maebashi.”

Remco Evenepoel. 

Remco Evenepoel. ©  BELGAPLUS

Koen Umans (general manager Belgian Cats): “We leven in gouden kooi”

“Als indoorsport hebben wij uiteraard geen last van het klimaat. De airconditioning is onze trainingszaal werkt alvast perfect. Met deze nuance: als we ze willen aanpassen, moeten we een hele procedure doorlopen. Je kan hier niet simpelweg op iemand toestappen met de vraag om de zaal een graadje af te koelen. En dat geldt evenzeer voor de maaltijden in het hotel. Met één boterham per persoon komen de Europese magen niet toe, maar er moest een half dozijn mensen aan te pas komen om dat te veranderen. Los daarvan is het hier geen evident verhaal.”

“Onlangs hadden we een dag vrij. We hoopten even uit de routine van hotel-bus-zaal-bus-hotel te ontsnappen en deden een aantal voorstellen. Een dagje golfen? Een tripje naar zee? No way. Kortom, we leven in een gouden kooi. Hoe gaan ze dat allemaal geregeld krijgen als we straks in het olympisch dorp met nog veel meer mensen op een veel kleinere oppervlakte gaan samentroepen? Je merkt ook een enorme argwaan ten aanzien van buitenlanders. Wanneer je een Japanner kruist, maakt die een ommetje van twee meter. Nog zoiets: wie kan begrijpen dat de Spelen geen toeschouwers toelaten terwijl wij donderdag (vandaag, red.) tegen Japan oefenen in een zaal met 1.500 fans?”

Ann Wauters. 

Ann Wauters. ©  BELGAPLUS

Adam Commens (technisch directeur hockeybond): “Al paar woordjes Japans geleerd”

“Ons trainingskamp situeert zich in de heuvels rond Hiroshima, waar er de voorbije dagen een aangename bries stond. Quite comfortable, dus. Stilaan wordt het warmer en vochtiger, maar onze jongens zijn fit genoeg om die extreme omstandigheden aan te kunnen. We hebben speciaal deze uitvalsbasis, waar geen andere teams verblijven, gekozen om zo veel mogelijk ons eigen schema te kunnen bepalen. Zo trainen we momenteel op het uur waarop we straks de eerste match van het toernooi tegen Nederland zullen spelen . En in het hotel kunnen we altijd kiezen wanneer we het zwembad of de fitness gebruiken. We hebben een hele verdieping voor onszelf, zodat we constant gescheiden leven van de Japanse gasten. En ja, we mogen ons hotel niet uit, maar de Lions zijn dat al gewend. Op het WK in India hebben we zo een maand geleefd. Toen mochten we niet buiten wegens veiligheidsoverwegingen, nu is dat door een virale dreiging. Altijd en overal worden we begeleid door een paar liaison officers, heel vriendelijke kerels die niet alleen voortreffelijk Engels spreken maar ons ook al enkele woordjes Japans hebben geleerd.”()

Thomas Briels van de Belgian Lions. 

Thomas Briels van de Belgian Lions. ©  BELGA

De gebroeders Borlée 

De gebroeders Borlée 

Jonathan Sacoor (midden) en Jacques Borlée (rechts). 

Jonathan Sacoor (midden) en Jacques Borlée (rechts). 

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners