Betogingen in Frankrijk tegen invoering coronapas

 

 ©  ZUMA Press

Bron: BELGA

In meerdere steden in Frankrijk zijn mensen op de nationale feestdag de straat opgegaan om te demonstreren tegen de coronapas. In Parijs zette de politie traangas in. Ordetroepen probeerden de honderden betogers uiteen te drijven. Ook in steden als Lyon, Bordeaux, Nantes, Marseille, Straatsburg en Montpellier werd gedemonstreerd. Verspreid over het land waren volgens de politie 19.000 mensen op de been, melden Franse media.

De zogeheten pass sanitaire is in Frankrijk vanaf 21 juli verplicht voor volwassenen bij een bezoek aan grote evenementen en culturele instellingen en vanaf augustus ook in cafés en restaurants, zo werd maandag bekend. De pas geeft aan dat iemand is gevaccineerd, recent is getest of al Covid-19 heeft gehad. Veel Fransen hebben daar grote bezwaren tegen. Het verzet tegen vaccinatie is groter dan in de meeste andere Europese landen. De verplichting voor zorgpersoneel om zich te laten inenten, is lang niet overal goed gevallen.

LEES OOK. Verplichte “gezondheidspas” in Frankrijk: wat heb ik nodig als toerist, moet ik me echt elke twee dagen laten testen en hoeveel kost dat? (+)

 

 ©  REUTERS

Auto’s in brand

Eerder op de dag werd in Parijs een militair defilé gehouden waarbij president Emmanuel Macron in een militair voertuig over de Champs-Élysées werd gereden. De optocht ging vorig jaar niet door vanwege de coronacrisis. Dit jaar waren er tal van beperkingen. Er deden ongeveer 5.000 militairen mee aan de parade. Speciale aandacht ging uit naar de internationale troepenmacht in Mali en andere landen in de Sahel-regio.

Elk jaar worden veel vernielingen aangericht rond de herdenking van het begin van de Franse Revolutie in 1789. Dit jaar werden 294 auto’s in brand gestoken, waarvan 78 in Parijs. Vorig jaar waren het er nog 35 procent meer.

 

 ©  REUTERS

LEES OOK

Nu in het nieuws