954 klachten bij Unia tegen Francken

N-VA-Kamerlid Theo Francken ©  BELGA

Bij het gelijkekansencentrum Unia zijn donderdag 954 klachten binnengekomen tegen een Facebook-bericht van N-VA-Kamerlid Theo Francken. Dat laat Unia zelf weten. Die klachten zijn verzameld door de Facebook-groep “Allemaal van Belang” en in één pakket aan Unia bezorgd. “We zullen de meldingen nu analyseren en communiceren met de mensen die de melding deden”, is bij Unia te horen.

Aanleiding is de tekst van Francken bij een foto van een Afghaans gezin uit Gent dat bij burgemeester Mathias De Clercq poseert. Het gezin kreeg een zevende dochter op rij, waardoor koningin Mathilde de meter van het meisje wordt. De mama en enkele zussen dragen een hoofddoek. “Dat De Clercq hiermee uitpakt vind ik stuitend en toont de blindheid van links voor de radicale islam”, aldus Francken. Hij insinueert ook dat de vader een islamist is, liever een zoon had gehad en zijn dochters zal uithuwelijken. Nadien heeft Francken de tekst wel aangepast en ook de passage over de vader verwijderd.

Dat dit tot klachten bij Unia leidt, vindt Francken onterecht. Via sociale media laat hij weten dat die tekst onder de vrijheid van meningsuiting valt, en niks te maken heeft met oproepen tot haat of discriminatie. “Ik zal de radicale islam altijd blijven aankaarten”, aldus nog Theo Francken. (pl)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten