Achttienjarige Nederlander mag als jongste ooit de ruimte in, met Jeff Bezos

Oliver Daemen. 

Oliver Daemen. ©  AP

Bron: BELGA, Guardian

De achttienjarige Nederlander Oliver Daemen mag volgende week met Jeff Bezos, de rijkste mens op onze planeet, mee de ruimte in. Het is de eerste bemande commerciële vlucht van het ruimtevaartbedrijf van Bezos, Blue Origin. Dat bedrijf heeft de naam van Daemen donderdag bekendgemaakt.

De Nederlander die in 2020 aan de middelbare school afstudeerde, mag mee in de plaats van de anonieme persoon die zo’n 28 miljoen dollar had geboden voor het eerste commerciële ruimtevaartticket. Die zegde af wegens “planningsconflicten”: de agenda van de bieder zat blijkbaar te vol voor een ruimtereis, en hij zal op een later moment de kans grijpen.

Oliver in 2006. 

Oliver in 2006. ©  AP

De achttienjarige Oliver is de zoon van Joes Daemen, de CEO van investeringsbedrijf Somerset Capital Partners BV, die ook meebood op het felbegeerde eerste ticket maar lager op de klantenlijst belandde. Hoeveel vader Daemen betaalde voor het ruimteticket is (nog) niet bekendgemaakt.

Oliver Daemen, die er naar eigen zeggen als zijn hele leven van droomt naar de ruimte te gaan, nam een sabbatjaar in 2020 alvorens verder te studeren voor zijn brevet als privépiloot. Vanaf september zal hij fysica en innovatiemanagement studeren aan de universiteit van Utrecht. Volgens Blue Origin “vertegenwoordigt Olivier een nieuwe generatie van mensen die ons zullen helpen een weg naar de ruimte te bouwen”.

Jongste en oudste ooit

Als het vaartuig de dampkring verlaat, is Daemen de jongste astronaut ooit. Dan is hij ook de vierde geboren Nederlander die ooit in de ruimte is geweest, na Lodewijk van den Berg, Wubbo Ockels en André Kuipers.

Aan boord is ook, naast broer Mark van Jeff Bezos, Wally Funk. Met 82 jaar oud wordt zij de oudste mens ooit in de ruimte.

LEES OOK. Oudste astronaute ooit: waarom miljardair Jeff Bezos een 82-jarige pionier kiest als buurvrouw voor eerste ruimtevlucht (+)

De lancering staat gepland voor volgende week dinsdag. 

De vlucht, die in Texas start, duurt ongeveer een half uur en brengt de ruimtetoeristen tot aan de rand van de ruimte waar ze ongeveer drie minuten gewichtloos zijn en waarna hun capsule naar de begane grond terugkeert.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten