Hele Amerikaanse Boeing 737-vloot moet worden geïnspecteerd

Illustratie. ©  REUTERS

Bron: BELGA

Meer dan 2.500 Boeing 737’s in de Verenigde Staten moeten worden nagekeken. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA meldt dat er mogelijk een defect zit in een drukschakelaar van het toestel. De FAA heeft geen bevoegdheid over andere landen, maar het is waarschijnlijk dat de 737’s ook in de rest van de wereld worden gecontroleerd. In totaal gaat het om 9.315 vliegtuigen wereldwijd.

De kans dat een drukschakelaar uitvalt, is volgens de FAA veel groter dan eerst werd aangenomen en dat vormt een risico voor de veiligheid. Als de druk wegvalt in de cockpit kunnen piloten wanneer ze op grote hoogte vliegen, snel buiten bewustzijn raken. Ze moeten dan binnen tientallen seconden een zuurstofmasker opzetten. Dat heeft in het verleden meermaals geleid tot een vliegtuigcrash. 

Zo stortte een gecharterd vliegtuig van Helios in augustus 2005 neer op een berg ten noorden van de Griekse hoofdstad Athene. Uit onderzoek bleek naderhand dat de luchtdruk in het toestel was weggevallen door een fout van de piloten. Daardoor verloren alle 121 inzittenden het bewustzijn. Stuurloos vloog het toestel verder, tot de brandstof op was.

Volgens persagentschap Reuters komt de richtlijn van de FAA om de schakelaars verschillende keren te testen en ze te vervangen bij een defect, er na een melding in september dat de twee drukschakelaars tijdens een test dienst weigerden bij drie verschillende vliegtuigen.

Boeing zegt de richtlijn van de FAA te steunen, “die het interval tussen inspecties dat we in juni hebben opgelegd, verplicht maakt”. De FAA-richtlijn maakt geen melding van problemen met de schakelaars tijdens een vlucht.

Het is het zoveelste probleem dat speelt bij vliegtuigen van Boeing. Zo werd eerder deze week bekend dat de vliegtuigbouwer dit jaar veel minder 787 Dreamliners gaat leveren dan voorzien. In de toestellen werd een fabricagefout ontdekt in de buurt van de neus. De 737 MAX stond meer dan een jaar aan de grond na twee crashes veroorzaakt door een computersysteem.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt