N-VA vraagt dringende samenkomst Commissie Landsverdediging na vertrek ADIV-baas Boucké door zaak Jürgen Conings

 

 ©  BELGA

Bron: BELGA

N-VA-Kamerlid Theo Francken vraagt nog voor het zomerreces de samenkomst van de Kamercommissie Landsverdediging naar aanleiding van het vertrek van generaal-majoor Philippe Boucké aan het hoofd van de militaire inlichtingendienst ADIV. Volgens Francken is de man onterecht ontslagen voor de fouten die gemaakt zijn in het dossier van de geradicaliseerde korporaal Jürgen Conings. “Dedonder wil zo haar eigen hachje redden, maar dat is wel heel gemakkelijk”, klinkt het.

Defensie maakte vrijdagochtend via een persbericht bekend dat Philippe Boucké niet langer aan het hoofd staat van de militaire inlichtingendienst ADIV. Hij wordt vervangen door vice-admiraal Wim Robberecht. Dat nieuws kwam als een verrassing, want Boucké kwam woensdag in de Kamer nog aan het woord in de Commissie Landsverdeging in de Kamer over de zaak Jürgen Conings en de vele kritiek die de inlichtingendienst over zich heen had gekregen naar aanleiding van die affaire. Boucké werd er bijgestaan door legerbaas Michel Hofman en niemand in de meerderheid noch in de oppositie vroeg expliciet om zijn ontslag. De man gaf ook zelf aan dat hij aan wilde blijven als hij die kans zou krijgen, om het actieplan dat intussen was opgesteld uit te voeren. 

Volgens Defensie is “in onderling overleg tussen de minister van Defensie, de chef defensie en het hoofd van ADIV” beslist om Boucké te vervangen. N-VA-Kamerlid Theo Francken hecht weinig geloof aan die uitleg, en stelt dat Boucké door minister van Defensie Ludivine Dedonder ontslagen is “om haar eigen hachje te redden”. “Het gaat om één van de meest gerespecteerde generaals in het leger. Ik kan niet geloven dat de CHOD (chef defensie Michel Hofman, red.) daar akkoord mee gaat.”

Bovendien heeft Boucké volgens Francken maar weinig te maken met de fouten die gebeurd zijn in de aanloop naar de affaire-Conings. De man trad pas in september vorig jaar aan, dertien dagen voor Dedonder zelf, terwijl de militair toen al maandenlang op een lijst van het orgaan voor de dreigingsanalyse OCAD stond. “Als Dedonder er niets aan kon doen, dan hij ook niet. En als hij moet vertrekken, dan zij ook: van twee zaken één”, stelt de N-VA-politicus. Hij roept op tot de dringende samenkomst van de Commissie Landsverdediging in de Kamer en heeft voorzitter Peter Buysrogge, een partijgenoot, dat ook al officieel gevraagd in een brief. Die laatste bekijkt volgens Francken de mogelijkheden. 

Francken is niet de enige met kritiek op het vertrek van Boucké bij de militaire inlichtingendienst. VUB-professor Jonathan Holslag, die deel uitmaakt van het strategisch comité dat zich in opdracht van Dedonder buigt over een nieuwe visie voor de Belgische strijdmachten, noemt het ontslag op Twitter “laf en gemakzuchtig”.

LEES OOK

Nu in het nieuws