Nederlandse AstraZeneca-voorraad naar landen in nood

 ©  AP

Bron: BELGA

De 745.000 AstraZeneca-vaccins die nog voorradig zijn in Nederland, gaan naar andere landen. Het gaat om honderdduizenden coronavaccins die op voorraad liggen in Oss. Ze gaan naar “landen in nood die een beroep hebben gedaan op de Nederlandse regering”, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Nederland doneert de doses naar verwachting aan onder andere Namibië en Tanzania. Ook andere landen waarvan wordt verwacht dat ze aankloppen voor vaccins kunnen in aanmerking komen. Daarnaast zijn vaccins aan Indonesië beloofd en kregen Suriname en Kaapverdië al Nederlandse vaccins.

Andere bestelde vaccins gaan zo veel mogelijk vanaf de fabrikant naar Covax, de organisatie die vaccins beschikbaar probeert te stellen voor armere landen. Ook heeft Ierland al vaccins van Nederland overgenomen om de deltavariant van het virus te bestrijden.

Tweede prik met Pfizer

Huisartsen die alle tweede prikken met AstraZeneca al hebben gezet en alsnog over hebben, kunnen zich melden bij het RIVM. “Waar mogelijk worden zij in Nederland ingezet voor naleveringen aan uitvoerders die nog met AstraZeneca vaccineren”, schrijft het ministerie.

Maandag werd bekend dat alle volwassen Nederlanders die een eerste prik van AstraZeneca hebben gekregen, indien gewenst een afspraak kunnen maken voor een tweede prik met het vaccin van Pfizer/BioNTech.

Aangeboden door onze partners