Malinese interim-president aangevallen met mes, maar blijft ongedeerd

Assimi Goïta 

Assimi Goïta ©  AFP

Twee mannen hebben dinsdag geprobeerd de Malinese interim-president, kolonel Assimi Goïta, neer te steken tijdens het Offerfeest in de Grote Moskee in de hoofdstad Bamako.

jvhBron: BELGA

Volgens de leiding van de moskee probeerde een jongeman Goïta neer te steken na het gebed en de preek van de imam, op het moment dat de imam het schaap zou slachten. De man die de president in de rug wou steken werd overmeesterd, een andere vermoedelijke dader raakte gewond. De president werd weggebracht en bleek niet geraakt te zijn. Op de vraag aan zijn diensten of het incident de kwalificatie “moordpoging” verdient, was het antwoord: “jazeker”.

Mali heeft op minder dan een jaar tijd twee staatsgrepen meegemaakt. Beiden, in augustus en mei, waren het werk van dezelfde kolonels van het leger, onder leiding van Goïta die uiteindelijk president van de transitie werd. Als vroeger hoofd van een bataljon speciale troepen verplaatst hij zich al negen maand niet meer zonder zijn manschappen die gemaskerd zijn en over aanvalswapens beschikken.

Goïta en de door de junta aangestelde nieuwe regering hebben verzekerd dat zij de macht zullen overdragen aan een burgerregering na verkiezingen die voor 27 februari 2022 zijn gepland.

LEES OOK

Nu in het nieuws