5 augustus weten Reuzegommers wie van hen voor rechter moeten verschijnen voor dood Sanda Dia

Sanda Dia ©  rr

De raadkamer in Hasselt beslist op 5 augustus welke leden van de studentenclub Reuzegom voor de rechter moeten komen voor de dood van student Sanda Dia.

Bron: BELGA

De raadkamer in Hasselt beslist op 5 augustus welke leden van studentenclub Reuzegom zich voor de rechter zullen moeten verantwoorden na de dood van student Sanda Dia. Die kwam om het leven na een uit de hand gelopen studentendoop van de club.

Ousmane Dia (r), de vader van Sanda, komt aan op de rechtbank.  ©  BELGA

Na ruim drie uur zitting kwamen de verschillende raadslieden buiten. De meesten onthielden zich van commentaar. Ze zeiden alleen dat er op 5 augustus een beslissing zal vallen.

“Moeilijke zitting”

Advocaat Sven De Baere, die de vader van Sanda Dia bijstond, sprak van een moeilijke zitting. “Het was voor mijnheer de eerste keer dat hij geconfronteerd werd met de standpunten van iedereen via de advocaten van de verdediging. Ik kan jammer genoeg niet zeggen wat er inhoudelijk gezegd is, omdat het achter gesloten deuren was. Het was niet gemakkelijk. Laten we het daar op houden. Het was de eerste keer dat hij hoorde hoe zij hun betrokkenheid bij de zaak zien. Op 5 augustus wordt beslist of de zaak naar de correctionele rechtbank kan doorverwezen worden of niet, of dat er bijkomend onderzoek nodig is of niet. Dan moeten we zien of er hoger beroep wordt aangetekend tegen die beslissing. Die mogelijkheid bestaat, zowel voor de verdediging als de burgerlijke partij en het openbaar ministerie.”

Op 5 december 2018 startte Reuzegom met het doopritueel van Sanda Dia en twee andere schachten. De doop begon in Leuven, maar kende een vervolg aan een chalet in Vorselaar. De toestand van Dia na de inname van alcohol en visolie verslechterde zienderogen. Op 7 december 2018 overleed de 20-jarige jongeman in het ziekenhuis. Hij was onder meer onderkoeld en kampte met meervoudig orgaanfalen.

LEES OOK . Papa van Sandia Dia ontmoette Reuzegommer bij graf van zijn zoon: “Ik zal u pardonneren. Ik ben bozer op uw ouders”

LEES OOK. De laatste uren van de fatale studentendoop, deel 1: “Ze waren echt knock-out van de drank. Ze lagen op de grond en spraken niet meer”

LEES OOK. De laatste uren van de fatale studentendoop, deel 2: “Het is onmenselijk wat daar is gebeurd”

Aangeboden door onze partners