Ook China getroffen door zeer zware overstromingen: zeker 12 doden, honderden mensen vast in metrotunnels

 

 ©  AP

Ook China wordt dezer dagen getroffen door noodweer, met name de miljoenenstad Zhengzhou waar woensdag al zeker 12 doden geregistreerd werden. Honderden mensen zitten er vast in ondergelopen metrotunnels. En ook in Nieuw-Zeeland maakt extreem regenweer slachtoffers.

Bron: Belga, The Guardian

De Chinese stad Zhengzhou, een metropool met ruim 10 miljoen inwoners in het centrum van het land, wordt sinds enkele dagen getroffen door hevige regenval en overstromingen. Onder meer het metronet stroomde daardoor deels vol, waardoor honderden mensen vast kwamen te zitten in ondergelopen metrostellen. Op sociale media zijn video’s te zien van mensen in ondergelopen metrostellen bij wie het water tot aan hun schouders reikt. Volgens de lokale autoriteiten zijn daarbij al zeker twaalf mensen om het leven gekomen, honderden gewonden moesten naar het ziekenhuis worden gebracht. Reddingswerkers worden ingezet om de honderden slachtoffers te evacueren.

Ook een ziekenhuis in Zhengzhou, de hoofdstad van de provincie Henan, is getroffen door overstromingen. De elektriciteit viel er uit, en zo’n 600 zwaar zieke patiënten moesten geëvacueerd worden. Talloze straten staan blank, tientallen auto’s en bussen zitten vast. In de luchthaven zijn meer dan 270 vluchten geschrapt.

Tussen zondag en dinsdag viel in de stad gemiddeld 449 millimeter neerslag per vierkante meter. Volgens een expert komt het één keer in de honderd jaar voor dat er in die regio zo veel neerslag valt, staatsmedia hebben het zelfs over “eens in duizend jaar”. Bijna 200.000 mensen zijn inmiddels geëvacueerd. De Chinese president Xi Jinping spreekt van “extreem zware” overstromingen en noodweer, en vreest voor nog meer dodelijke slachtoffers.

(Lees verder onder de video’s.)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op de staatstelevisie zei de Chinese president dat meerdere dammen het hebben begeven. Hierdoor zouden nog meer levens verloren zijn gegaan, en zou ernstig letsel zijn aangericht en schade zijn veroorzaakt. “De situatie is zeer ernstig”, aldus Xi. Nabij Zhengzhou zou in de nacht van dinsdag op woensdag (lokale tijd) al zeker één dam doorgebroken zijn. Het Chinese leger waarschuwde in de uren voor de doorbraak al dat de dam het elk moment kon begeven. Er zijn militairen ingezet om te helpen bij de bestrijding van de wateroverlast.

De regen in de provincie Henan werd veroorzaakt door tyfoon In-Fa, die ook tekeerging in twee andere provincies. Henan wordt al sinds vorige week geteisterd door hevige regenval. De waterstanden van de zijrivieren van de Gele Rivier en de Hai He overschreden de alarmniveaus. De afgelopen dagen werden honderdduizend mensen in veiligheid gebracht. De schade aan de landbouw loopt in de miljoenen. Ook andere delen van China kampen met slecht weer.

Nieuw-Zeeland

De westkust van Nieuw-Zeeland is eveneens getroffen door zware overstromingen, nadat een hoeveelheid regen die normaal in een maand tijd valt, in één weekend viel. Rivieren traden buiten hun oevers. In Canterbury en Wellington werd de noodtoestand uitgeroepen en duizenden Nieuw-Zeelanders moesten geëvacueerd worden.

Volgens West Coast District Health board zou het maanden duren om woningen te herstellen. De overheid kondigde aan 600.000 dollar aan noodhulp vrij te maken voor de getroffen districten. (adb, jvh)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten