Tienduizenden AstraZeneca-vaccins die Nederlandse artsen over hebben allicht vernietigd

 ©  ROBIN UTRECHT

Bron: BELGA

In Nederland dreigen tienduizenden tot honderdduizend AstraZeneca-vaccins ongebruikt te worden vernietigd. Het gaat om vaccins die na een tegenvallende AstraZeneca-campagne zijn overgebleven bij huisartsen. Binnen Nederland is geen bestemming meer voor die vaccins. Ze naar het buitenland transporteren mag niet, bevestigt een woordvoerder van de Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ) aan Trouw.

De IGJ kan de kwaliteit van de vaccins niet langer waarborgen zodra die bij de huisarts arriveren. “Aan een prik zitten hoge eisen als het gaat om koeling, vervoer en houdbaarheid”, zegt de woordvoerder. Geneesmiddelen die al bij artsen zijn afgeleverd voor hun patiënten mogen daarom niet verhandeld worden. “Ook niet wanneer dit gratis is, en voor een goed doel.”

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport erkent ook dat “een deel” van de vaccins hoogstwaarschijnlijk vernietigd zal worden.

Dinsdag meldde het ministerie nog dat 745.000 AstraZeneca-vaccins die op voorraad liggen in Oss naar andere landen in nood zouden gaan.

Aangeboden door onze partners