Ann Reymen zoekt naar verhalen achter olympische sporters in podcast ‘Tokyo Hotel’

 

 ©  VRT

MNM -

De Hasseltse radiopresentratice Ann Reymen (44) vertrekt na twaalf jaar bij MNM om bij Radio 2 aan de slag te gaan. Een van haar laatste wapenfeiten voor de zender is een podcast over onze olympische sporters in Tokio.

Tom Vets

Voor de podcast Tokyo Hotel , vanaf vandaag te beluisteren, praatte Ann Reymen met een tiental landgenoten die een gooi naar een olympische medaille doen. Helaas voor Ann zat er evenwel geen trip naar Tokio in. “Oh, maar als ik de verhalen hoor over die strenge quarantaine ben ik liever hier hoor”, zegt ze lachend. “Ik zou er nu toch amper iets kunnen doen.”

Reymen kiest lang niet altijd voor de bekende namen. “Klopt, omdat ze even zware inspanningen als bekende topsporters moeten doen. Ik denk aan Emma Plasschaert, wereldtop in het zeilen maar je hoort haar amper in de media. Of Jaouad Achab. Als die een EK of WK taekwondo wint, moet hij tevreden zijn met een kolommetje tekst onderaan een krantenpagina. Terwijl ook hij fijne verhalen heeft.”

“Emma Plasschaert is wereldtop in het zeilen, maar je hoort haar amper in de media”, zegt Reymen. 

“Emma Plasschaert is wereldtop in het zeilen, maar je hoort haar amper in de media”, zegt Reymen. ©  RUDY DECLERCK

Verwacht geen gesprek waarin nieuws zit, eerder een portret van de sporter en leuke anekdotes. “Wist je dat die boot van onze zeilers al een jaar geleden naar Tokio is gebracht? Ze hopen dat de zeilen niet beschimmeld zijn als ze de boot gaan oppikken. Als die in een vochtige ruimte staat, kan dat gebeuren.”

“Ik vroeg onze olympiërs ook hoe hard ze op de Spelen in de watten worden gelegd. Tenslotte zijn ze de sterren van het toernooi. Maar dat viel tegen. Zo is er het verhaal van Jaouad die vorige keer in Rio net buiten de sporthal naar het toilet wou gaan. Hij kreeg echter de deur niet meer open. Hij hoorde zijn naam al afroepen. Een forfait was nakende. Bleek dat hij een nagelknipper op zak had waarmee hij de deur weer open kreeg. Blijkbaar hebben ze dat altijd op zak omdat taekwondo-sporters geen scherpe randen aan hun nagels mogen hebben.”

“Er is ook het verhaal van baanwielrenner Kenny De Ketele, iemand die uitzonderlijk altijd apart mag slapen. Dat komt omdat hij een fervent slaapwandelaar is. Hij praat ook veel in zijn slaap. ’s Nachts is hij geregeld op pad zonder dat hij het beseft.”

Honger

Nog een anekdote? “Niels Van Zandweghe en Tim Brys zijn roeiers. De eerste is een lichtgewicht. Maar Tim is vrij groot en heeft een gestel om gezond zwaarder te zijn. Vanwege de sport mag Tim echter amper iets eten. Bij de minste uitschuiver is hij te zwaar voor de categorie waarin hij uitkomt. ‘Ik leef al twee jaar op honger’, vertelde hij me. Ik zag de pijn in zijn ogen. Als ik een keer niet eet, voel ik me meteen slapjes. Maar hij leeft al een eeuwigheid zo. Met de nodige professionele begeleiding is het leven op dat vlak draaglijk.”

Roeiers Niels Van Zandweghe en Tim Brys nemen samen deel aan de Olympische Spelen.  

Roeiers Niels Van Zandweghe en Tim Brys nemen samen deel aan de Olympische Spelen.  ©  BELGA

De meest bekende naam is basketbalster Ann Wauters. “Waarvoor ik zenuwen had om haar via mail te vragen of ze wou meewerken. Maar ze wou dat onmiddellijk doen. We zijn zelfs lang blijven napraten.”

Dat Reymen geregeld iets doet met sport op de radio is niet toevallig. “Ik ben thuis opgegroeid tussen de sporters. Mijn vader was coach van meerdere topsporters. We hadden onderaan een fitnesszaal waar uitsluitend professionele sporters mochten komen. Die ruimte was onder mijn slaapkamer. Ik heb beneden heel wat gezucht en gekreun gehoord. Ik besef als geen ander wat het is om sportman of -vrouw te zijn. Heel hun leven staat in het teken van sport.”

Gaat Ann supporteren voor hen? “Goh, dan moet ik ’s nachts opstaan. (lacht) Maar ik ga dat zeker doen. Als student was ik ook ’s nachts op post als de Belgen aan de bak moesten. Als je live kijkt, voel je die adrenaline eens te meer.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook