Minstens 18 doden en 50 gewonden bij rellen in gevangenissen in Ecuador

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  REUTERS

Bij rellen in twee Ecuadoriaanse gevangenissen zijn minstens achttien doden en ruim vijftig gewonden gevallen, onder wie politieagenten. Dat blijkt uit een nieuwe balans van de directie van de gevangenissen.

jvhBron: BELGA

De politie heeft inmiddels “de controle heroverd” over de twee gevangenissen in de zuidwestelijke provincie Guayas en in de centrale provincie Cotopaxi, luidt het in een verklaring.

In de instelling in Guayas kwamen acht gedetineerden om en raakten drie agenten gewond. In de gevangenis van Cotopaxi verloren tien gevangenen het leven en raakten 35 anderen tezamen met zes politieagenten gewond.

Afgelopen februari waren er in diezelfde twee gevangenissen al gewelddadige rellen geweest, waarbij zowat tachtig doden vielen. Verschillende rivaliserende drugbendes strijden al een tijd om de controle over de belangrijkste gevangenissen.

Ecuador heeft ongeveer zestig penitentiaire centra met een capaciteit van 29.000 plaatsen. Maar de gevangenissen zjin zwaar overbevolkt: op dit moment zitten er zowat 38.000 mensen gevangen. Zij worden bewaakt door 1.500 bewakers, terwijl er volgens experten 4.000 nodig zijn voor een goede en veilige werking.

LEES OOK

Nu in het nieuws