Lotte Kopecky ziet lastige omloop: “Het parcours biedt mogelijkheden, maar ik ga enorm goeie benen moeten hebben”

 

 ©  BELGA

Lotte Kopecky, Valerie Demey en Julie van de Velde. Dit drietal vertegenwoordigt de Belgische eer zondag op de olympische wegrit voor vrouwen. Met Lotte Kopecky als uitgesproken kopvrouw vertoeven ze reeds een week in Tokio. En daar zien ze dat het net als bij de mannen een lastig parcours is. “Het wordt overleven.”

wvo, mvh

Waar het merendeel van de Belgische wielermannen pas zondag de oversteek richting Tokio maakte, bevinden de wielerdames zich als sinds vorige week donderdag in de Japanse hoofdstad. “Ik heb de jetlag vrij vlot verteerd”, zegt Lotte Kopecky. “En op training is de warmte op zich best te doen. Maar tijdens de wedstrijd zelf zal dat wel een ander gegeven zijn.”

“We hebben ondertussen alle delen van het parcours verkend, behalve de eerste dertig kilometer. Het is een heel lastige omloop, maar het moet wel te doen zijn. Het eerste zwaartepunt ligt als je aan het meer aankomt. In het begin gaat het telkens omhoog en dan weer naar beneden. De laatste tien kilometer lopen echt volledig omhoog, dus dat is toch wel het zwaarste. Of het parcours iets voor mij is? Het is een vraagteken, maar ik voel me goed en ik denk dat daar voor mij het belangrijkste stuk in de koers ligt. Het wordt gewoon overleven. En als we daar met de ploeg over raken, dan begint er een nieuwe koers.”

Enorme zweter

“Het zou wel kunnen dat we een spurt krijgen met een select groepje”, gaat Kopecky verder. “Daar hoop ik dan natuurlijk bij te zijn. Of ik tevreden ben dat ik de wegrit rijd? Ik had het profiel vooraf gezien en toen dacht ik dat er misschien wel een kans lag. Na het verkennen is dat gevoel zeker niet verminderd. Ik denk dat ik enorm goeie benen ga moeten hebben, maar als die benen aanwezig zijn, is er wel iets mogelijk.”

 

 ©  BELGA

De vrouwen krijgen een ander parcours dan de mannen voorgeschoteld. “Het tweede gedeelte is meer voor explosieve klimmers, dus dat is wel in ons voordeel. Maar we moeten er geen plaats of medaille op plakken, we moeten gewoon het beste van onszelf geven en zien waar dat we uitkomen. Het parcours biedt mogelijkheden, maar het zal zeker niet makkelijk zijn. We zullen in de wedstrijd moeten kijken wat het scenario is en wat dat de uitkomst is. Ik ben wel een enorme zweter, dus ik zal heel veel moeten drinken. Dat wordt nog een opdracht.”

Nederland favoriet

Opvallend: het peloton bij de vrouwen zal slechts uit een zestigtal rensters bestaan. “Dat gaat heel anders zijn”, meent Kopecky. “Er zal weinig controle zijn. Het land dat het meeste controle zal uitvoeren, zal een aanvallend land als Nederland zijn. Als er dus een gevaarlijk groepje wegrijdt, zullen we niet moeten twijfelen en zien dat we zelf mee zijn.”

Over Nederland gesproken. Met vrouwen als Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen en Marianne Vos zijn onze noorderburen zoals bij elke wielerwedstrijd bij de vrouwen torenhoog favoriet. Kopecky: “Ik denk dat zij de koers in handen zullen moeten nemen. Italië heeft ook een sterk blok. En dan zijn er nog een paar landen met sterke rensters, die niet met veel vertegenwoordigd zijn. Maar we zullen vooral naar Nederland moeten kijken.”

 

 ©  BELGA

Valerie Demey: “Nederland zal de koers hard maken”

“Ik denk dat het zoals op andere kampioenschappen zal zijn: om ter eerst proberen weg te geraken, want uiteindelijk is het een heel klein peloton. Andere landen zijn met minder rensters vertegenwoordigd. Ik denk dat wie bij Nederland het eerste weg is, het meeste kans maakt op de overwinning. Het zou me niet verwonderen als Annemiek van Vleuten het al heel vroeg probeert. Voor haar is die lange klim het punt waar dat zij het zal moeten doen. Nederland zal de koers hard maken.”

Julie van de Velde: “Ik durf mijn geld inzetten op Lotte”

“Het parcours is zeker iets voor Lotte. Ze heeft in het verleden al bewezen dat ze bergop kan rijden. Veel zal afhangen van het koersverloop natuurlijk, maar als ze de lange klim overleeft, zou ik mijn geld durven inzetten op Lotte. We hopen om Lotte nog in de finale te kunnen bijstaan. In het begin zal het zaak zijn om voldoende drinken te kunnen gaan halen en zorgen dat Lotte zo weinig mogelijk energie moet verspillen.”

Onze man in Tokio bij de Belgische wielervrouwen 

Onze man in Tokio bij de Belgische wielervrouwen ©  BELGA

Gerelateerd