Nog maximum 200 euro inzetten bij onlinegokken: “We moeten kwetsbare mensen beschermen tegen verwoestende gokverslaving”

 

 ©  Shutterstock

Bron: Eigen berichtgeving

De maximale som die je kan inzetten bij onlinegokken, moet omlaag: van 500 euro naar 200 euro. Dat voorstel legt Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) vrijdag voor op de ministerraad. “We moeten kwetsbare mensen beschermen tegen de verwoestende gevolgen van gokverslaving.”

Eind 2018 zette de regering Michel al een grens op de som die je kan inzetten bij bijvoorbeeld sportwedstrijden. In theorie kan je nu wekelijks tot 500 euro op je online speelrekening storten. Experts waarschuwden toen al dat dit bedrag nog te hoog was.

Justitieminister Vincent Van Quickenborne. 

Justitieminister Vincent Van Quickenborne. ©  BELGA

Bovendien is het makkelijk om de grens te omzeilen: je kan nu bij meerdere gokbedrijven een account aanmaken, en op verschillende sites telkens tot 500 euro inzetten. Ondermeer de Kanspelcommissie vond dat die limiet voor alle online kansspelen samen zou moeten gelden.

LEES OOK. “Tijdens tweede lockdown gokten elke dag 140.000 Belgen online”

In de praktijk blijkt dit moeilijk te controleren. Van Quickenborne wil daarom als compromis de weeklimiet tot 200 euro verlagen. “Gokken kan snel ontsporen en men kan geruïneerd worden voor men er erg in heeft”, aldus de minister. “De sporadische gokker zal niet meer dan 200 euro per week uitgeven.”

Limiet verhogen?

Van Quickenborne voorziet een uitweg voor wie toch bewust voor grotere bedragen wil spelen. Iemand zal kunnen vragen om zijn persoonlijke limiet te verhogen, maar hij moet dat vragen aan de Kansspelcomissie. De Kanspelcommissie zal eerst nagaan of iemand gekend is als wanbetaler. Dit wordt daarna ook maandelijks gecontroleerd. “Wie dit toch wil, zal dus steeds die vrijheid hebben”; aldus de minister.

LEES OOK. “Kansspelbedrijven verdienen 900 miljoen euro aan Belgische gokkers”

Zwarte lijst

De Kansspelcommissie beheert ook het EPIS-systeem, de zogenaamde ‘zwarte lijst’ van Belgen die niet meer toegelaten worden in casino’s, in speelhallen of op goksites. Er staan bijna 300.000 mensen op die lijst, door toedoen van een rechter of omdat ze dat zelf vroegen. Door een tweede voorstel van Van Quickenborne zullen ze vanaf 1 januari 2022 ook niet meer toegelaten worden in fysieke wedkantoren.” (cel)

LEES OOK

Nu in het nieuws