Mahdi moet neutrale zone sluiten voor iedereen behalve hongerstakers na grote overrompeling

De neutrale zone die staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) oprichtte als oplossing voor de hongerstaking, raakt overspoeld met mensen die er een asielaanvraag willen indienen. En dat zijn lang niet alleen de hongerstakers voor wie het bedoeld was.

Ook van buiten Brussel zouden asielzoekers toestromen. Om te voorkomen dat de werking helemaal onmogelijk raakt, besliste Mahdi daarom om vanaf maandag enkel nog de 477 hongerstakers toe te laten.

“Er doen veel foute geruchten de ronde, bijvoorbeeld dat iedereen die zich aanbiedt aan de neutrale zone een verblijfsvergunning zou krijgen”, laat Mahdi weten. “Om niemand valse hoop te geven, werd vandaag beslist om deze zone niet langer open te stellen voor het algemeen publiek. De afspraken die gisteren en vandaag werden ingepland, worden wel allemaal afgewerkt.”

Ondertussen neemt de rechtse oppositie de neutrale zone van Mahdi stevig onder vuur. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken deelt foto’s van ellenlange wachtrijen en roept op om de neutrale zone meteen te sluiten. Ook N-VA-Kamerlid Theo Francken springt op de kar. “Sluit die neutrale zone ASAP, regularisatie aanvragen gewoon standaard indienen, Géén voorkeursbehandeling!”

LEES OOK. Nu de hongerstaking erop zit: hoe wordt bepaald of sans-papiers mogen blijven? En wie beslist daarover?

Door agy
AANGERADEN