Deltavariant dominant in bijna 70 procent van Europa

Bron © BELGA

Foto: BELGA

De meer besmettelijke deltavariant van het coronavirus domineert inmiddels grote delen van Europa. Dat hebben het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -controle (ECDC) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vrijdag bekendgemaakt. Uit gegevens verzameld tussen 28 juni en 11 juli blijkt dat in 19 van de 28 landen de mutatie, die voor het eerst in India werd vastgesteld, dominant is.

In deze landen bedraagt het aandeel van de deltavariant momenteel gemiddeld 68,3 procent. De alfavariant, tot voor kort gekend als de Britse variant, is momenteel nog goed voor 22,3 procent van het aantal besmettingen in die betrokken landen.

Tegelijkertijd vestigden de zorginstellingen in Kopenhagen en Stockholm de aandacht op het feit dat de inspanningen opnieuw moeten worden opgevoerd om coronabesmettingen te vermijden. Het aantal bevestigde gevallen in Europa is de voorbije vier weken toegenomen in Europa, vooral bij jongeren. De deltavariant zal zich bovendien verder blijven verspreiden en andere varianten verdringen, tenzij er een nieuwe mutatie opduikt.

“We zijn nog lang niet over de top als het gaat om het einde van de pandemie”, zei Hans Kluge, regionaal directeur bij de WHO. “Helaas zien we in veel landen in onze regio een significante toename van gevallen die verband houden met de zeer besmettelijke deltavariant. Het goede nieuws is dat uit de gegevens blijkt dat het risico op ernstige ziekte en overlijden aanzienlijk vermindert na volledige vaccinatie. Als mensen dus worden opgeroepen voor hun prik, moeten ze ze zich laten inenten.”

AANGERADEN