Zeker zes mensen overleden aan “zelfmoordpoeder” verkocht door Eindhovenaar

Bron © BELGA

Foto: rr

Zeker zes mensen zijn overleden aan een zogeheten zelfmoordpoeder dat een 28-jarige man uit Eindhoven aan hen zou hebben verkocht. Dat zegt het openbaar ministerie in Nederland. Het gerecht vermoedt dat het middel is verstrekt aan honderden mensen. Uit onderzoek moet blijken hoeveel mensen het middel ook daadwerkelijk hebben ingenomen en hoeveel mensen eraan zijn overleden, aldus een woordvoerder.

De verdachte was lid van Coöperatie Laatste Wil, bevestigt het OM. Dat is een organisatie die pleit voor zelfbeschikking rond het sterfbed.

De man is dinsdag aangehouden en vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris (onderzoeksrechter) in Den Bosch. Die heeft bepaald dat hij de komende twee weken in voorarrest blijft. Het OM verdenkt de Eindhovenaar van hulp bij zelfdoding, overtreding van de Geneesmiddelenwet en witwassen.

Het strafrechtelijke onderzoek werd geopend na het overlijden van een vrouw uit Best in mei 2021, aldus het OM. Bij haar werden een verdacht middel en gegevensdragers aangetroffen die het onderzoeksteam naar de 28-jarige man leidden.

Vervolgens werd het onderzoek gestart naar de vraag of de verdachte meerdere personen het middel heeft verstrekt. De verdachte verkocht het middel vanaf november 2018 tot en met juni 2021, zegt het gerecht. Mogelijk heeft hij ook een medicijn geleverd dat braakneigingen vermindert en dat uitsluitend kan worden verkregen via artsen en apothekers.

Met het geld dat de man verdiende door het verstrekken van de medicijnen, zou hij in zijn levensonderhoud hebben voorzien. Het OM verdenkt hem daarom ook van witwassen.

Advocaat Sébas Diekstra staat nabestaanden bij van twee jonge vrouwen die vorig jaar een zelfdodingspoeder innamen en kort daarna zijn overleden. Of zij het poeder van deze verdachte hebben gekocht, is nog onduidelijk. Diekstra heeft begrepen dat momenteel wordt onderzocht of dat het geval is. De raadsman zegt het “huiveringwekkend” te vinden dat er mensen zijn die mogelijk hun brood verdienen met een middel “waarmee mensen de dood in worden gejaagd”.

Wie in België met vragen zit over zelfdoding, kan surfen naar www.zelfmoord1813.be of bellen naar 1813.

AANGERADEN