Zeilster Emma Plasschaert wil vooral niet vergeleken worden met Evi Van Acker: “Zaak om de zenuwen te bedwingen”

Emma Plasschaert beseft dat alles zal moeten meezitten voor een medaille. © BELGA

Ze is ex-wereldkampioene in de Laser Radial-klasse én won in 2019 het olympische testevent: wees maar zeker dat veel concurrenten straks zeilster Emma Plasschaert in het oog houden. “Maar noem me niet dé Belgische medaillekandidate.”

We hadden Sebbe Godefroid in de Finn-klasse, toen kwam Evi Van ­Acker, en vanaf zondagochtend is het aan Emma Plasschaert (27) om ons land de wind in de zeilen te ­geven. Velen tippen haar als een van de Belgische kanshebbers op eremetaal, maar zelf houdt ze die boot af. “Ik hoop natuurlijk geen ­figurante te zijn”, zegt ze. “Maar ­zeilen blijft onvoorspelbaar. Veel factoren heb je niet in de hand: de jury, het veranderlijke karakter van de zee...”

Dat ze vaak in één adem wordt genoemd met haar voorgangster, die in Londen brons pakte en in Rio net naast het podium viel, vindt Plasschaert vreemd. “Ik heb niet het gevoel dat ik op hetzelfde niveau sta. Evi eindigde vrijwel altijd in de top 3, voor mij gaat dat niet op. Bekijk mijn resultaten: niet in tachtig procent, maar veeleer in twintig procent van de wedstrijden beland ik op het podium.”

Goed in Japan

Nochtans heeft ook Plasschaert de gave er te staan wanneer het moet. Zo zeilde ze in het Deense Aarhus als eerste Belgische ooit naar de wereldtitel en veroverde ze in 2018 en 2019 brons op het EK. “Maar noem me niet dé ­Belgische medaillekandidate. Die wereldtitel dateert van drie jaar geleden. Maar toch verwacht ik zeker de medaillerace te halen. Het zal zaak zijn de zenuwen te bedwingen.”

Het Japanse water blijkt Plasschaert te liggen. Twee jaar geleden won ze de wereldbekerwedstrijd en het olympische ­testevent in Enoshima. “Het betekent dat ik daarmee een positieve ervaring heb. Wie er slecht gepresteerd heeft, draagt dat mee. Ook omdat het door de coronacrisis onmogelijk was er vorig jaar te zeilen.”(dds)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten