Als voorbereiding op Parijs 2024 kan het tellen

‘Superhuman’ Nina Sterckx is op haar achttiende vijfde op de Spelen: “Ik heb gehuild. Van geluk”

 

 ©  REUTERS

“Ik denk niet dat iemand mij dit snel zal nadoen.” Parijs 2024 zouden haar Spelen worden. Op haar eerste Spelen, in Tokio, eindigt gewichthefster Nina Sterckx als vijfde.

Hans Jacobs in Tokio

“Tijd voor de superhumans. We stellen ze graag aan u voor.” De tremolo in de stem van de speaker voorspelt dat er iets bijzonders staat te gebeuren. Dan volgt de slechtste muziekmix die er ooit is bijeengeraapt: een mengeling van flarden van hits van AC/DC of ander metalgeweld, dreunende beats, Japanse taikodrums… Maar het doel is wel bereikt. De spanning zit erin. Gewichtheffen is niet gewoon een gewicht in de lucht steken. Het is een tactisch steekspel: gokken op het te nemen aantal kilo’s, bijschaven als de concurrentie meer tilt, winnen, verliezen. Nina Sterckx stond na het trekken vijfde met 81 kg. Tijdens het trekken en stoten vloeiden de tranen toen ze bij de derde poging 101 kg net miste. Ze vroeg nog een request aan maar de jury veranderde niet van mening. Eindresultaat: vijfde met een totaal van 180 kg. In de coulissen vloeiden ook nog tranen. Was de 101 kg gelukt, dan was ze vierde geweest.

Maar met de glimlach op het aangezicht stapte Sterckx de mixed zone binnen. “Ik ben fier op mezelf, dat gevoel overheerst. Iedereen heeft mij wel zien wenen. Maar op het einde waren het tranen van geluk. Ik had geen fantastische dag, ik heb er niet het uiterste kunnen uithalen. Dat ik nog vijfde eindig, maakt mij trots. Vooral na de lange weg die ik heb afgelegd.”

Ijsje als beloning

Voor Sterckx was het een langgerekte, maandenlange afvalrace – in april woog ze nog 58,5 kilogram, ze moest naar -49 kg. De vorige olympische gewichtheffer was Tom Goegebuer, die als beste olympische prestatie tiende werd. Hij is, samen met zijn partner Bieke Vandenabeele, de coach van Sterckx. “Ik denk niet dat iemand mij dit snel zal nadoen. De Olympische Spelen zijn super chaotisch, dit neem ik mee naar Parijs. Want de ervaring opdoen voor Parijs 2024, dát was het doel. Er zit echt nog veel meer in, hopelijk kan ik dat Parijs laten zien en daar echt schitteren.”

Morgen stapt Sterckx alweer het vliegtuig op, maandag wordt ze 19 jaar. “Ik zit in het vliegtuig tijdens de nacht van zondag op maandag.” Maar eerst een traktatie na het maandenlange dieet. “Ik kan nu eindelijk voor de eerste keer sinds we hier zijn, Japans eten. En een ijsje. Ik moet niet meer denken of ik dit of dat mag eten, ik ga gewoon eten waar ik zin in heb.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tom Goegebuer: “Heel tevreden met vijfde plaats van Nina Sterckx”

Tom Goegebuer was zaterdag heel tevreden met de vijfde plaats van zijn pupil in de klasse tot 49 kilogram. Toch dacht hij dat een beter resultaat mogelijk was. “Het is een heel goed resultaat. In het gewichtheffen op de Spelen heeft enkel Serge Redding (zilveren medaille in 1968, red.) ooit beter gedaan voor België.”

“Het was een emotioneel uitputtende competitie. Ze had drie kilo meer kunnen heffen, zowel in de snatch als in de clean & jerk, maar ze kende geen goede dag. Dat kan gebeuren. Gewichtheffen is een heel technische sport”, vervolgde Goegebuer. “Ze heeft een moeilijke periode meegemaakt, waarin ze na zich te hebben gekwalificeerd, 9,5 kilogram diende te verliezen en daardoor heeft ze aan kracht ingeboet. Ik denk dat ze vandaag wat vermoeid was. Maar haar resultaat blijft uitstekend. Ik hoopte op een plaats tussen 5 en 8. En gezien de competitie vandaag behoorde een vierde plaats ook tot de mogelijkheden. Maar ze was heel gelukkig.”

“Haar toekomst situeert zich in de klasse tot 55 kilogram, alvast tot het einde van het jaar. Op de volgende Olympische Spelen blijven er nog maar vijf klassen over, maar we weten nog niet welke. Ze kan af en toe meedoen in de klasse tot 49 kilogram, maar de inspanning is te groot om dat op lange termijn te doen. Bovendien riskeren we op die manier haar progressie te hypothekeren. Ze kan nog veel vooruitgang boeken, want ze is nog altijd maar 18 jaar.”

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  AFP

 

 ©  AFP

 

 ©  AFP

 

 ©  BELGA

Gerelateerd