Medaillekandidaten Elise Mertens en Alison Van Uytvanck gaan er meteen uit in het olympische dubbelspel

 

 ©  BELGA

Elise Mertens en Alison Van Uytvanck hebben zaterdag hun eerste ronde in het dubbelspel op de Olympische Spelen verloren. Het Belgische duo moest na één uur en 32 minuten tennis de duimen leggen voor de Spaanse tandem Garbine Muguruza/Carla Suarez Navarro. Het werd 6-3 en 7-6 (7/4).

Maarten DelvauxBron: BELGA

Mertens en Van Uytvanck begonnen slecht aan de partij en stonden al snel 3-0 in het krijt. Die achterstand kwamen ze nooit meer te boven en de eerste set eindigde op 6-3. In de tweede set ging het meer gelijkopgaand. Beide duo’s verloren één keer hun opslagspel en zo ging het naar een tiebreak. Daarin konden Mertens en Van Uytvanck aanhaken tot 3-3. Nadien maakten de Spaanse vrouwen het verschil met 7-6 (7/4). 

De 25-jarige Mertens is de nummer één van de wereld in het dubbelspel. Ze won eerder dit jaar de Australian Open en Wimbledon in het dubbelspel. De 27-jarige Van Uytvanck is nummer 105 van de wereld in het dubbelspel.

“We vonden gewoon geen oplossing”

“We zijn natuurlijk teleurgesteld door de nederlaag”, begon Mertens na afloop. “We hebben zeker geen makkelijke loting gehad. Muguruza en Suarez Navarro zijn het gewoon samen te spelen. Ze kwamen snel op voorsprong, we herpakten ons in de tweede set, maar we hebben nadien niet gebruikgemaakt van onze kansen. We hebben alles gegeven, maar vonden gewoon geen oplossing.”

In tegenstelling tot Muguruza en Suarez Navarro waren Mertens en Van Uytvanck duidelijk niet op elkaar ingespeeld. “We hebben maar één keer samen getraind”, legde Van Uytvanck uit. “Sommige zaken hadden beter gekund. Dat is zeker. De communicatie was goed. Je kan niet klagen over het niveau van onze eerste match.”

 

 ©  BELGA

Mertens en Van Uytvanck werden hier en daar als outsiders gezien voor een medaille. “Maar daar hebben we nooit aan gedacht”, counterde Mertens. “Het is in tennis niet belangrijk even top te zijn, je moet de overwinningen aan elkaar kunnen rijgen. En in het dubbelspel heb je meisjes van dezelfde nationaliteit die altijd samenspelen en grandslamtoernooien kunnen winnen.”

“Ook in het enkelspel is de loting niet makkelijk”

De focus gaat nu naar het enkelspel. “Maar ook daar was de loting niet makkelijk”, zuchtte Mertens (WTA 17), die de Russische Ekaterina Alexandrova (WTA 34) treft in de eerste ronde. “Ik speel al vroeg morgen (vandaag, om 4u Belgische tijd, red.), dus ik zal op tijd moeten opstaan om mij voor te bereiden. Alexandrova is een speelster die zeer hard kan slaan en het initiatief neemt. Ze is geen reekshoofd, maar weet goed hoe te spelen.”

Alison Van Uytvanck (WTA 62) speelt de tweede match op court 4, na het duel van Mertens tegen Alexandrova, tegen de Servische Ivana Jorovic (WTA 309). “Zij is de outsider”, erkende de Grimbergse. “Maar vijf jaar geleden had ook niemand de zege van Monica Puig verwacht. De Spelen zijn een beetje zoals de Fed Cup. Je mag geen enkele tegenstander onderschatten. Het wordt voor mij zaak om goed te slapen om er morgen opnieuw tegen aan te gaan.”

Ook Gillé en Vliegen eruit

Eerder op de dag verloren ook Sander Gillé en Joran Vliegen hun eerste ronde in het dubbelspel in Tokio. De Limburgers moesten in twee sets (6-3 en 7-6 (7/5)) de duimen leggen voor de Nederlanders Wesley Koolhof en Jean-Julien Rojer.

Ook het Belgisch dubbelduo bij de mannen sneuvelde in de eerste ronde. 

Ook het Belgisch dubbelduo bij de mannen sneuvelde in de eerste ronde. ©  AFP

Gerelateerd