Bondscoach Sven Vanthourenhout tevreden met medaille Wout van Aert: “Nog nooit zo blij geweest met zilver”

 

 ©  BELGA

En of bondscoach Sven Vanthourenhout tevreden was met de zilveren medaille van Wout van Aert.”Ik ben nog nooit zo blij geweest met zilver”, klonk het bij de bondscoach.

LEES OOK. REACTIES. Wout van Aert “had de benen om olympisch kampioen te worden”, Evenepoel “liet het lopen toen het iets te rap ging”

“Voor mij hebben de jongens de perfecte koers gereden”, klonk het bij de West-Vlaming. “Ik ga niet zeggen dat het honderd procent gelopen is zoals we het in gedachten hadden, maar veel scheelde het toch niet. We hoopten dat Greg nog over Mount Fuji zou geraken maar dat lukte niet omdat we de koers vrij snel in handen moesten nemen. Dat was niet waar we op hoopten maar ons plan bleef hetzelfde. Het vervolg liep volgens plan. In het beste scenario had Greg de jongens afgezet aan de voet van Mikuni, nu deden de Italianen dat. Tiesj en Mauri moesten tot halfweg de klim geraken om Wout in stelling te brengen. En dat is gelukt.”

De aanval van Remco Evenepoel in het tussenstuk stond evenzeer in het draaiboek. “We vreesden dat een aantal landen zouden anticiperen in het stuk tussen Mount Fuji en Mikuni. Dus wilden wij hen op deze manier voor zijn en Remco was daar de geknipte man voor. Hij reed eventjes voorop met Nibali en Dunbar maar het ging niet door. Daarna was het aan Tiesj en Mauri.”

Er viel niets te betreuren, vond Vanthourenhout. “Wie de klim heeft gezien, beseft dat Wout hier weer iets fantastisch heeft neergezet. Dat hij daar weer met de besten overrijdt, bewijst nog maar eens wat voor kwaliteiten hij heeft.”

LEES OOK. ANALYSE. Wout van Aert vervult een droom die hij als veldrijder nooit kon vervullen (en het had goud kunnen zijn)

Van Aert heeft ook kwaliteiten als tijdrijder. Ook woensdag is hij dus een medaillekandidaat. “Hij zal alleszins meedoen voor de medailles”, klonk het. “Dit heeft wel krachten gekost terwijl we de concurrenten niet hebben gezien. Daar moeten we ook eerlijk in zijn. Ik durf er haast niet aan denken dat hij woensdag weer zilver zou halen. Tegen mannen als Dennis, Ganna en Küng wordt het zeker niet makkelijk. En met Remco erbij kunnen we woensdag met twee renners op het podium staan, maar evengoed eindigen we vierde en vijfde. Ik ben wel zeker dat ze beiden klaar zijn om een goede tijdrit te rijden. Hoe goed Remco is? Echt wel goed, maar na vier uur koers liep hij langzaam leeg. Iedereen kent intussen zijn verhaal. Maar hij was zeker een schakel die vandaag van tel was.”

Slotvraag: tevreden met zilver of ontgoocheld dat het geen goud was? Vanthourenhout: “Ik ben nog nooit zo tevreden geweest met zilver. Ik zei het in de auto al. Carapaz is trouwens een verdiende winnaar. Hij was al op Mikuni van de partij en heeft daarna de beslissende ontsnapping zelf geforceerd. Het feit dat Wout er nog bij was en zilver pakt, kan ons alleen maar tevredenstellen.”

 (gvdl)

Gerelateerd