Fabio Jakobsen sprint naar tweede ritzege in Ronde van Wallonië, Quinn Simmons pakt eindzege

 ©  BELGA

Zaterdagmiddag stond in de Ronde van Wallonië de vijfde en laatste etappe op het programma. De etappe draaide uit op een massasprint, en daarin was Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick-Step) de snelste. Het is voor de Nederlander de tweede ritzege in deze Ronde van Wallonië. De eindzege is voor de Amerikaan Quinn Simmons.

Thomas CamiBron: BELGA

Na 192,4 kilometer tussen Dinant en Quaregnon haalde de Nederlander het in de sprint van de Italiaan Matteo Fabbro (Bora) en Milan Menten (Bingoal Pauwels Sauzen WB). Voor Jakobsen was het al de tweede ritzege in deze Ronde van Wallonië, woensdag schreef hij op het circuit van Zolder de tweede etappe op zijn naam. Dat was zijn eerste zege na zijn zware valpartij in augustus vorig jaar in de Ronde van Polen. Toen werd hij in volle sprint ten val gebracht door zijn landgenoot Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma), die nadien voor zijn manoeuvre een schorsing van negen maanden moest uitzitten. Ook Groenewegen sluit de Ronde van Wallonië af met twee ritzeges.

In de slotrit kwam de eindzege van de Amerikaan Quinn Simmons (Trek-Segafredo), die donderdag de koninginnenrit won, niet meer in gevaar. Op de erelijst is hij de opvolger van de Fransman Arnaud Démare (Groupama-FDJ).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Fabio Jakobsen: “Nu is het tijd voor de Vuelta”

De Nederlander Fabio Jakobsen (Deceuninck - Quick-Step) heeft op briljante wijze zijn rentree in het peloton opgeluisterd met twee zeges in de Ronde van Wallonië, waaronder de slotrit van zaterdag. Daarmee lijkt hij klaar voor de Ronde van Spanje, waar hij met dezelfde sprinterstrein een gooi zal doen naar nieuwe ritoverwinningen.

“Vrijdag had ik geen goede benen en kwam ik in de finale in een put terecht, waardoor mijn ketting eraf viel”, legde het lid van de ‘Wolfpack’ uit. “Ik moest stoppen en de inspanning die ik leverde om het peloton bij te halen kostte veel krachten. Daarom kon ik niet meesprinten.”

“De laatste etappe was minder zwaar en ik beschikte over betere benen. Mijn ploegmaats lanceerden mij op de best mogelijke manier op 50 meter van de aankomst. Nu is het tijd voor de Vuelta, waar het doel is om nog meer etappes te winnen. De Ronde van Wallonië was ideaal om mijn conditie te testen en aan vertrouwen te winnen.”

Simmons: “In Europa winnen is geniaal”

Quinn Simmons volgt op 20-jarige leeftijd de Fransman Arnaud Démare op als eindwinnaar van de Ronde van Wallonië. De beloftevolle renner van Trek-Segafredo, wereldkampioen bij de beloften in 2019, demonstreerde zijn grote talent op de Waalse wegen. Hij is nota bene de eerste Amerikaan die op de erelijst pronkt.

“Mijn ploegmaats hebben bergen werk verzet de laatste dagen en in de laatste etappe”, verklaarde Simmons. “Ik vertelde ze voor het vertrek in Dinant dat we nog 200 kilometer voor de boeg hadden en er nog niets binnen was. Het doel was overleven en dat is goed gelukt.”

“Als Amerikaan van een Amerikaanse ploeg winnen in Europa is geniaal. Ik neem veel zaken mee voor de toekomst, ik heb veel geleerd in Wallonië. Mijn zelfvertrouwen is toegenomen. Ik hoop nu een mooie Vuelta te rijden alvorens jacht te maken op het wereldkampioenschap bij de elite of bij de beloften. Daar beslis ik in de eerste week in de Vuelta over.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten