Alison Van Uytvanck stoot als enige Belgische door naar tweede ronde en treft nu reekshoofd Petra Kvitova

 

 ©  REUTERS

Alison Van Uytvanck (WTA-62) heeft zich op het tennistoernooi in Tokio vlot geplaatst voor de zestiende finale. Na 1 uur en 27 minuten was ze in twee korte sets met 6-3 en 6-2 te sterk voor de Servische Ivana Jorovic (WTA 309).

Maarten Delvaux

LEES OOK. Elise Mertens druipt ook in enkelspel meteen af

De wedstrijd ging in eerste instantie gelijk op tot Van Uytvanck in de vierde game door de opslag van haar tegenstander ging. Daarna stoomde de Belgische door naar 6-3 setwinst. In de tweede helft hadden beide speelsters meer moeite om hun opslagspel te winnen. Van Uytvanck slaagde erin om 1-4 uit te lopen, waarna Jorovic nog even weerwerk bood. Uiteindelijk was een nieuwe break bij 2-4 voldoende om de wedstrijd uit te serveren. Het eerste matchpunt was meteen ook het goede.

In de volgende ronde neemt Van Uytvanck het op tegen de winnares van het duel tussen de Tsjechische Petra Kvitova (WTA 13) en de Italiaanse Jasmine Paolini (WTA 92).

Eerder op de dag moest Elise Mertens (WTA 17), het twaalfde reekshoofd in Tokio, al na de eerste ronde haar biezen pakken na een 4-6, 6-4 en 6-4 nederlaag tegen de Russin Ekaterina Alexandrova (WTA 34). Daardoor is Van Uytvanck nog de enige Belgische vertegenwoordiger in het tennis.

 

 ©  REUTERS

“We stonden letterlijk te bakken”

“Ik ben tevreden dat ik mijn eerste overwinning op de Olympische Spelen heb behaald”, vertelde Alison Van Uytvanck. “Ik denk dat ik een goed niveau heb gehaald. Ik heb tactisch goede keuzes gemaakt. Als je van het begin tot het einde aan de leiding staat en de wedstrijd onder controle hebt, is het altijd fijn spelen. Ik had eigenlijk maar één minder spelletje, bij een 4-1 stand in de tweede set, maar ik heb me meteen kunnen herpakken. Bovendien heb ik niet veel tijd op het court doorgebracht. Des te beter, want het was erg warm en vochtig. We stonden letterlijk te bakken en moesten ons proberen af te koelen met ijsdoeken bij de kantwisselingen.”

Het vervolg belooft echter een stuk moeilijker te worden voor Van Uytvanck. De Belgische nummer twee treft in de tweede ronde maandag namelijk Petra Kvitova (WTA 13), het tiende reekshoofd en de bronzen medaille van Rio 2016.

“Kvitova is een grote klant, maar we zullen zien”, vervolgde Van Uytvanck. “Ik had gezegd dat ik tevreden zou zijn als ik een match kon winnen. Voor mij is de balans dus al heel positief. Het is helemaal anders dan een normaal toernooi en het is leuk om dat te mogen meemaken. Het is echt speciaal en uniek. Het dorp dat er enkel en alleen voor de atleten is. Ik loop er soms zelfs een beetje verloren”, lachte Van Uytvanck. “Maar dat bevalt me. Ik vind het enkel spijtig dat ik geen graantje van de andere sporten kan meepikken. Het vertrouwen stijgt dankzij deze eerste overwinning. In het vrouwentennis is veel mogelijk en ik zal mijn uiterste best doen om een tweede overwinning te boeken.”

 

 ©  REUTERS

Gerelateerd