“Oh Ruud, ik had het mis”: Annemiek van Vleuten denkt dat ze goud pakt en komt al juichend over de finish

 ©  BELGA

Er ging sowieso al kritiek komen na afloop, want Nederland reed tactisch niet de meest sterke olympische wegrit bij de vrouwen. Maar wat er bij aankomst gebeurde, was al helemaal ongezien. Annemiek van Vleuten kwam als tweede over de finish en sleepte zo toch nog een medaille uit de brand voor Nederland. Maar… Van Vleuten dacht dat ze gewonnen had. En dat leverde na aankomst bizarre taferelen op.

Maarten Vanhoof

LEES OOK. Verrassing van formaat bij wegrit vrouwen: Oostenrijkse amateur is olympisch kampioen, Lotte Kopecky grijpt net naast medaille

“ Oh Ruud, ik had het mis. Ik dacht dat ik gewonnen had, maar we kregen niets door”, probeerde Van Vleuten bij de NOS achteraf nog een positieve draai aan haar blunder te geven. Maar dat haalde dus niet veel meer uit, want na de finish dacht ze voor enige tijd dat ze gewonnen had. “Ik heb gemengde gevoelens”, vervolgde Van Vleuten. “Ik ben trots op mijn olympische medaille, want die had ik nog niet. Ik heb een goede race gereden. Iedereen keek naar ons als Nederlands team. Dan is het best lastig.”

En zo worden ook dit pijnlijke Spelen voor Van Vleuten. Vijf jaar geleden in Rio liep de olympische wegrit immers ook op een sisser af voor de Nederlandse. Ze was toen op weg naar goud, tot ze ten val kwam en een olympische titel in rook zag opgaan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Van der Breggen: “Naar ons idee reden we voor winst”

Net als Van Vleuten had ook Anna van der Breggen, uittredend olympisch kampioen, niet door dat de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer nog voor het peloton uitreed. “Dit is eigenlijk de enige wedstrijd waar we zonder communicatie, zonder oortjes, rijden. We pakten wat rensters terug en naar ons idee reden we voor de winst. Maar dat was dus niet zo. Eigenlijk zou je moeten gaan tellen hoeveel er terugkomen”, zei ze. “Aan meerdere kanten was het verwarrend. We kunnen naar de ploegwagen voor de informatie en dat gebeurt ook. Maar in de finale doe je dat niet meer.”

Net zoals voor de hele wielerwereld was de zege van Kiesenhofer ook voor Van der Breggen een verrassing. “Ik denk dat niemand haar had opgeschreven. Ik ken haar niet. In hoeverre kan je het fout doen, als je iemand niet kent? Het is een mooie zilveren medaille voor Annemiek. Ik denk dat ze er van zal gaan genieten, maar het is natuurlijk best wel zuur. Het resultaat is gewoon jammer, daar baal ik van.”

Achteraf gaf Nederlands bondscoach Loes Gunnewijk haar versie van de feiten. “Er was overal miscommunicatie. De vluchters kregen teveel voorsprong, maar dat wisten onze rensters niet. Ze wisten ook niet dat er nog één voorop reed. Ik kon ze niet informeren en vanaf de kant lukte het ook niet.”

 ©  AFP

 ©  ISOPIX

 ©  AFP

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten