Lotte Kopecky baalt na vierde plek in de olympische wegrit: “Dit is de meest ondankbare plaats”

Foto: BELGA

Net geen olympische medaille voor Lotte Kopecky in de olympische vrouwenkoers zondag. Onze 25-jarige landgenote finishte als vierde, op tien seconden van brons. “De vierde plek is een beetje mijn plaats dit jaar”, baalde Kopecky meteen na de finish. “Ik kan niet op één hand tellen hoe vaak ik vierde ben geworden. Dat is een heel ondankbare plaats. Ik verdiende mijn plek op het podium.”

LEES OOK. Verrassing van formaat bij wegrit vrouwen: Oostenrijkse amateur is olympisch kampioen, Lotte Kopecky grijpt net naast medaille

“Ik wist dat ik moest overleven op de eerste klim. Uiteindelijk zat ik ook daar niet à bloc, dat was mentaal een opkikker. Toen wist ik dat de benen goed waren. Ik heb niet het gevoel dat ik in de wedstrijd een fout gemaakt heb, behalve in de laatste twee kilometer. Toen had ik moeten reageren op Longo Borghini. Ik had gehoopt dat iemand zou reageren om het gat te dichten, maar dat gebeurde niet.”

“Ondanks dat we vrij rustig gereden hebben, was het toch wel een slijtageslag. Vooral met de warmte. Op de duur heb je geen besef meer van hoeveel je aan het zweten bent en hoeveel je gedronken hebt.”

Kopecky besefte al snel het gevaar dat de latere Oostenrijkse winnares Kiesenhoffer vormde. “Ik zag de kopgroep vertrekken en er was maar één dame die een beetje mijn aandacht had en dat was de Oostenrijkse Kiesenhofer. Ik heb er bij Lotto-Soudal een jaar of vier geleden mee in de ploeg gereden. En ik volgde haar de afgelopen jaren ook wel een beetje en ik weet dat als ze een voorsprong van tien minuten krijgt… dat het moeilijk wordt. Ik was niet zeker dat ze voorop zou blijven, er had maar één land op kop moeten rijden en het gat had toe geraakt. Maar op een bepaald moment zaten er een paar koppels in de kopgroep en dan moeten er andere landen het initiatief nemen en op kop gaan rijden. Dat was vandaag niet het geval.”

Nederland verkeek zich uiteindelijk op Kiesenhofer. Kopecky vindt echter niet dat de schuld volledig bij onze noordenburen ligt. “Nederland had vier rensters die de wedstrijd konden winnen, dus ik begrijp wel dat ze een beetje afwachtend rijden. Anderzijds zaten Amerika en Italië ook met drie in het peloton, het is niet enkel Nederland. Maar op een moment moet je iemand durven kiezen. Je kunt niet met vier rensters voor de overwinning blijven gaan. Ik probeerde mee om de boel in gang te steken, maar niemand wilde de koers in handen nemen.”

Annemiek van Vleuten dacht dat ze goud had omdat ze niet wist dat Kiesenhofer nog voorop reed (lees meer). Kopecky wist echter dat ze als vierde over de meet kwam. “Anders zou ik héél blij geweest zijn met brons. Ik wist wel degelijk dat ik vierde was.”

Op de piste krijgt Lotte Kopecky later deze week wel nog de kans op een olympische medaille: “Ik ben bijzonder ontgoocheld, maar de conditie is uitstekend. Op de piste ga ik er alles aan doen om nog beter te doen dan vandaag.”

Lotte Kopecky baalt na vierde plek in de olympische wegrit: “Dit is de meest ondankbare plaats”
Foto: BELGA
Door Wim Vos in Tokio