Vincent Kompany geeft eerlijke analyse na nederlaag, Hendrik Van Crombrugge: “Als je jezelf twee keer in de voet schiet, wordt het moeilijk”

 

 ©  BELGA

Anderlecht slikte op eigen veld meteen een zure nederlaag in de derby tegen promovendus Union. Anderlecht verloor met 1-3, en twee van de bezoekende goals hadden absoluut vermeden kunnen worden. Dat zag ook doelman en kapitein Hendrik Van Crombrugge. “We wisten dat Union een goed counterende ploeg was”, klonk het na afloop.

Sam Varewyck, Jonas Withouck

LEES OOK. Pijnlijke valse start voor Anderlecht: Union straft defensieve blunders genadeloos af in Brusselse derby

“Elk tegendoelpunt woog zwaar bij ons”, vertelde coach Vincent Kompany bij Eleven Sports. “Bij 0-0 zaten we goed in de match, tot Union bij de eerste kans meteen scoort. Daarna waren we de controle kwijt, tot we de gelijkmaker scoorden. Daarna hadden we de controle weer en werden we gevaarlijker, tot die tweede tegengoal viel.”

Die 1-2 bleek een kantelpunt. “Daarna verloren we veel van wat voor ons nodig is: ruimte tussen de lijnen, we maakten minder loopacties terwijl we daarmee in de eerste helft voor gevaar zorgden. Technisch werden we ook heel onzuiver terwijl dat een van onze sterktes moet zijn.”

“Het was een match van zoeken. We moeten weer automatismen bouwen, maar dat wisten we op voorhand. Het is geen excuus. We spelen ook tegen een ploeg die goed stond en zelf ook vaak gevaarlijk was. Ze konden hun momenten goed benutten, wij niet”, sloot Kompany af.

Van Crombrugge: “Te veel fouten gemaakt”

“Er ging vanalles mis”, vatte Anderlecht-kapitein Hendrik Van Crombrugge het samen voor de camera van Eleven Sports. “We waren goed begonnen, we kregen meteen een goede kans met Amuzu die op de paal trapt. Daarna geven we de eerste goal te makkelijk weg op een counter. Bij de tweede goal moet ik geen tekening maken, de derde was een individuele flits van Amani. We wilden de competitie met goede intenties beginnen, maar als je jezelf twee keer in de voet schiet, wordt het moeilijk.”

“Als je wil groeien, moet je minder fouten maken. En er snel uit leren als je ze maakt. Vandaag hebben we te veel fouten gemaakt en ook te weinig kansen gecreëerd. We hadden die bal op de paal en de goal, verder hebben we Union niet veel bedreigd. We waren ook gewaarschuwd voor die twee goals, we wisten dat Union een goed counterende ploeg is”, sloot Van Crombrugge af.

 

 ©  BELGA

Felice Mazzu: “Goed dat we seizoen beginnen met dezelfde ploeg”

Union-coach Felice Mazzu vierde zijn terugkeer in de Jupiler Pro League met een stuntzege. De invloed van de ex-coach van Charleroi was duidelijk zichtbaar. “We waren goed voorbereid op deze wedstrijd, onze organisatie stond er. In het openingskwartier hadden we wat stress en kwamen we moeilijk onder de druk uit, maar daarna ging het goed.”

Union kon zijn kampioenenploeg bijeenhouden en dat maakte volgens Mazzu een groot verschil. “Het is goed dat we het seizoen begonnen zijn met dezelfde ploeg en in hetzelfde systeem als vorig seizoen. De nieuwe spelers kunnen zich nog inpassen, maar het is een voordeel om met dezelfde ploeg aan de competitie te kunnen starten. De mentaliteit van de hele ploeg was super. Als de spelers de mentaliteit van vandaag kunnen aanhouden doorheen het seizoen, kunnen we mooie dingen bereiken.”

Mazzu vindt dat zijn groep nog beter is dan vorig seizoen, vooral op mentaal vlak. “Psychologisch is het moeilijk om net voor de rust een doelpunt te slikken, maar de groep heeft uitstekend gereageerd. Daarin zijn we volwassener geworden, dat is het verschil met de nederlaag in de beker van vorig seizoen tegen Anderlecht. Mijn ploeg is mentaal nog weerbaarder geworden.”

 

 ©  BELGA

LEES OOK