Nederland versoepelt reisadviezen, geen meerdaagse festivals tot september

Bron © BELGA

Foto: ANP

Europese landen die op ‘oranje’ stonden, krijgen in Nederland vanaf dinsdag in principe een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen niet langer worden afgeraden. De regering heeft besloten de systematiek aan te passen, waardoor lidstaten van de Europese Unie (EU) niet meer enkel op basis van de besmettingsaantallen op oranje worden gezet. Dit kan wel gebeuren als er een nieuwe variant van het coronavirus opduikt.

Overigens kan het wel zo zijn dat EU-landen zelf nog extra maatregelen nemen voor reizigers uit Nederland.

Ontslagnemend zorgminister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte hebben het nieuwe beleid maandag aangekondigd na een corona-overleg met ministers.

Nederlanders moeten straks ook een coronabewijs laten zien als ze vanuit een ander EU-land terugkomen. Het kan gaan om een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een bewijs dat ze onlangs corona hebben gehad en hersteld zijn. De negatieve test mag een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud, of een antigeentest van maximaal 24 uur oud.

LEES OOK. Reisadviezen aangepast: nieuwe zones kleuren rood, Frankrijk en Griekenland bijna helemaal oranje

De regel geldt voor mensen van 12 jaar en ouder en is bedoeld “om te voorkomen dat het coronavirus mee naar huis genomen wordt”.

De regel gaat op 8 augustus in voor alle EU-landen, maar geldt nu al voor mensen die uit Spanje, Portugal, Cyprus of Andorra komen. Mensen die in een land met een geel reisadvies zijn geweest, krijgen het advies om op de dag van aankomst en op de vijfde dag terug in Nederland een zelftest te doen of om zich bij de Gemeentelijke Gezondheidsdienst te laten testen.

Mensen die in een EU-land zijn geweest, zijn niet verplicht om in quarantaine te gaan, behalve als het gaat om een land waar een nieuwe variant van het coronavirus is opgedoken.

Geen festivals

De Nederlandse regering zet ook een streep door de festivalzomer. Meerdaagse evenementen mochten al tot begin augustus niet plaatsvinden, maar dat verbod wordt verlengd tot ten minste 1 september. Dat heeft premier Mark Rutte maandag bekendgemaakt.

Volgens Rutte is het op dit moment “niet verantwoord” om dit soort evenementen te latend doorgaan. Het hertesten van bezoekers tijdens een festival zou logistiek niet goed te regelen zijn. Het besluit is genomen “in overleg met de evenementensector”, aldus Rutte. Organisatoren van festivals komen in aanmerking voor compensatie voor de kosten die ze al hebben gemaakt.

Door het besluit worden onder meer festivals als Lowlands en Mysteryland getroffen, die beide in augustus zouden plaatsvinden.

AANGERADEN