2,5 miljoen euro om Watersportbaan dieper te maken: “Nodig voor internationale wedstrijden”

 

 ©  DVH

Gent -

De Vlaamse overheid trekt 2,5 miljoen euro uit voor het baggeren van de Watersportbaan. Een noodzakelijke ingreep om er internationale roei- en kajakwedstrijden te kunnen laten plaatsvinden.

Simon Dekaezemaker

De Watersportbaan is gemiddeld 1,7 meter diep, maar op sommige plaatsen is dat amper 60 centimeter. “Dat is veel te weinig om internationale regatta’s en kajakwedstrijden te organiseren. Daarvoor is een diepte van minstens twee meter verreist”, zegt Eline Creve van het kabinet van sportschepen Sofie Bracke (Open VLD).

De Stad Gent heeft de ambitie om daar iets aan te veranderen. Bedoeling is om de Watersportbaan, 2.300 meter lang en 76 meter breed, volledig uit te baggeren. Zo kan het aantal roeibanen van vijf naar zes gaan, wat nodig is om internationale wedstrijden te organiseren.

De totale kostprijs van de werken wordt geraamd op vijf miljoen euro. Zelf trok het stadsbestuur 2,5 miljoen euro uit en voor het resterende bedrag diende het samen met Peddelsport Vlaanderen en de Vlaamse Roeiliga een subsidiedossier in bij de Vlaamse overheid. Dat werd vorige week goedgekeurd.

De start van de werken is gepland voor het najaar 2022 en tegen het voorjaar van 2023 moeten ze klaar zijn, zodat de jaarlijkse regatta’s kunnen doorgaan. Naast de baggerwerken worden extra faciliteiten voorzien voor internationale wedstrijden in het roeien, kajak en kajakpolo, zoals een start- en finishsysteem, verlichting van de kajakpolovelden en een nieuwe wedstrijdtoren.

LEES OOK.Extra klimzaal én nieuwe hub voor lopers op komst aan de Blaarmeersen

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent