Aardbeving van 6,2 treft Sulawesi

 

 ©  ISOPIX

Bron: BELGA

Een aardbeving met een kracht van 6,2 heeft maandag het Indonesische eiland Sulawesi getroffen. Dat heeft de Amerikaanse seismologische dienst laten weten. Er werd geen tsunamiwaarschuwing uitgestuurd.

De beving deed zich voor op een diepte van 10 kilometer, zo’n 100 kilometer ten westen van de stad Luwuk. De schokken werden gevoeld tot in de stad Palu, op ongeveer 200 kilometer van het epicentrum.

Aardbevingen of vulkaanuitbarstingen komen vaak voor in Indonesië, dat in de zogenaamde Ring van Vuur ligt, een hoefijzervormig gebied rondom de Stille Oceaan. In januari kwamen in Sulawesi meer dan 100 mensen om het leven en verloren nog eens duizenden mensen hun huis bij een aardbeving met een kracht van 6,2. De kustplaats Mamuju, hoofdstad van de provincie West-Sulawesi, werd verwoest. De aardbeving zorgde toen voor paniek onder de inwoners van het westen van het eiland, dat in 2018 al werd verwoest door een zeer sterke aardbeving gevolgd door een tsunami die aan 4.300 mensen het leven kostte.

De Indonesische archipel is nog steeds getraumatiseerd door de krachtige aardbeving voor de kust van Sumatra van 26 december 2004. Die veroorzaakte een zware tsunami en eiste in de hele regio samen het leven van maar liefst 220.000 mensen. Alleen al in Indonesië vielen toen ongeveer 170.000 doden te betreuren. Het was een van de dodelijkste natuurrampen ooit.

Nu in het nieuws