Bijzonder beeld uit Schoten: onheilspellende rolwolk boven kermis

Schoten lijkt ontsnapt. De zwaarste onweerswolken rollen verder naar Deurne en Wijnegem. Het is wel een fascinerend beeld, mede door het contrast met de feestelijke kermiskramen.  © Stein Schellekens

Schoten/Wijnegem/Deurne -

Wie de boog- of rolwolk bekijkt op de bijzondere foto die Stein Schellekens maakte bij zijn bezoek aan de kermis op het Marktplein, zou denken dat Schoten zaterdag aan een ramp ontsnapt is. Zulke dreiging gaat uit van dit beeld, zeker in contrast met de feestelijke kramen.

Jan Auman

Het lijkt wel een scène uit een thriller waarbij het liefelijke karakollen- en aanpalende eendjes-viskraam net als de wachtende bus van De Lijn met haar niets vermoedende passagiers elk moment zullen weggespoeld of – geblazen worden. Schoten kreeg kort na het oprollen van deze onheilspellende wolkenformatie boven het dorpscentrum weliswaar een aantal flinke plensbuien te verwerken, maar overstromingen van straten of huizen bleven gelukkig uit.

Fotograaf en bakkerijmedewerker Stein met echtgenote Jill en hun dochtertje Olivia © Stein Schellekens

“Wij zijn wel meteen naar huis gevlucht”, vertelt Stein Schellekens(33), productiemedewerker bij Bakkerij Dellafaille, maar daarnaast blijkbaar ook begenadigd fotograaf met een scherpe blik voor natuurfenomenen. “Samen met mijn vrouw Jill en ons dochtertje Olivia (5) bracht ik zaterdag een bezoek aan de kermis toen die wolk plots opdoemde. We hadden zoiets nooit eerder gezien. Mijn vrouw maande me aan m’n Iphone te nemen en dit vast te leggen. We zijn niet helemaal droog in de auto geraakt, maar het zijn wel merkwaardige foto’s geworden. Sommigen dacht dat ik ze bewerkt heb om een dramatischer effect te creëren, maar dat is niet zo. Ik zweer het.”

Steins echtgenote Jill deelde het fascinerende beeld met een populaire Facebookgroep in Schoten, waar ‘het einde van Schoten is nabij’ meer dan zevenhonderd duimpjes en tientallen lovende reacties kreeg. Naast de atmosfeer , rolde deze wolk dus ook de virtuele gemeenschap van Schoten op.

Schoten ontsnapt. De rolwolk met het zwaarste onweer trekt naar Wijnegem en Deurne. © Stein Schellekens

Naar de weermannen en -vrouwen van VRT of VTM stuurde Stein zijn rol- of boogwolk niet, al zijn die zeldzaam. Ze ontstaan wanneer koudere lucht die met een onweersbui meekomt vanaf enige hoogte in aanraking komt met veel warmere lucht aan het aardoppervlak. De koude lucht drukt dan de warme vochtige lucht omhoog, waardoor de vochtige lucht condenseert en een wolk ontstaat. Deze wolken zijn meestal een teken voor noodweer, al kwam Schoten dit keer dus net goed weg, in tegenstelling tot buurgemeenten Deurne en Wijnegem. Daar viel veel meer water uit de lucht en liepen kelders onder. De foto is ook in die richting genomen. 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten