Explosie in Duits industriepark voor chemische bedrijven: minstens twee doden, meerdere gewonden en vermisten

Bron: FOCUS, WDR

In de Duitse stad Leverkusen vond dinsdagochtend een grote explosie plaats. Aanvankelijk werd gezegd dat de afvalverbrandingsinstallatie van het chemiebedrijf Bayer getroffen was. Maar dat nieuws wordt intussen ontkend door een woordvoerder van het bedrijf. 31 mensen raakten gewond, waarvan vijf zwaargewond. Er vielen ook minstens twee doden.

De ontploffing in het Chempark in Leverkusen, dat bij Keulen en Düsseldorf ligt, was tot in de wijde omgeving te horen. Op sociale media is te zien hoe de donkere rook op kilometers afstand te zien is. De politie van Leverkusen bevestigde aan Focus dat er effectief sprake is van een explosie maar over de oorzaak is voorlopig nog niets geweten. Aanvankelijk werd er gesproken over een ontploffing in de Bayer-fabriek dat zich in het Chempark - een groot industrieterrein- bevindt. Maar intussen wordt er uitgegaan van een explosie op een afvalstortplaats.

“Extreem gevaarlijk”

Op de middag bevestigde de politie van Keulen via Twitter dat er meerdere gewonden zijn gevallen. Intussen staat de teller op 31, vier mensen zijn nog vermist. Er werden ook al twee doden teruggevonden. “Wij zijn diep bedroefd door dit tragische ongeval en de dood van een werknemer”, zegt Lars Friedrich, de manager van het Chempark. “Ons medeleven gaat vooral uit naar de nabestaanden, maar ook naar de collega’s die met hem hebben samengewerkt.”

De situatie ter plaatse is op dit moment nog onduidelijk. “We zijn ter plaatse met veel politiediensten en zijn de situatie aan het ophelderen”, klinkt het.

Volgens Duitse media mogen de medewerkers van het Chempark om veiligheidsredenen het terrein niet verlaten en worden er gedurende heel de dag stroomstoringen verwacht in de buurt. De brandweer zou omwonenden vragen om ramen en deuren gesloten te houden en wie buiten is moet naar binnen. Ook de brandweer van Keulen zakte af naar Leverkusen om te helpen. De federale dienst voor civiele bescherming en rampenbestrijding heeft het incident in het chemiepark als “extreem gevaarlijk” geclassificeerd. Maar volgens de eerste luchtmetingen zou er geen gevaar zijn voor de bevolking.

5.000 chemicaliën

Volgens het Duitse persagentschap dpa is Chempark een van de grootste chemieparken in Europa. Meer dan 70 bedrijven zijn gevestigd op de drie locaties in Leverkusen, Dormagen en Krefeld-Uerdingen. Volgens de woordvoerder van het Chempark is het nog niet duidelijk wat de explosie heeft veroorzaakt. Er worden in het Chempark meer dan 5.000 chemicaliën geproduceerd, in het afval-en recyclagecentrum wordt chemisch gevaarlijk afval gerecycleerd, dat staat te lezen op de website van Chempark.

Het aandeel van chemiegigant Bayer is dinsdag ruim 2,5 procent lager gekoerst, nadat bekendraakte dat er een explosie heeft plaatsgevonden in Leverkusen in Duitsland. Aanvankelijk werd er gesproken van een explosie op de site van het bedrijf. Bayer is hiermee de grootste daler binnen de DAX-index.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 (lto)

LEES OOK

Nu in het nieuws