‘Aspe’- en ‘Wittekerke’-acteur Michel Van Dousselaere op 73-jarige leeftijd overleden

 

 ©  Aspe

Bron: BELGA

De Vlaamse acteur Michel Van Dousselaere is maandag overleden. Hij was bekend voor zijn rol als commissaris Roger De Kee in Aspe en Leo Deschryver in Het goddelijke monster.

De acteur leed al zeven jaar aan een zeldzame vorm van progressieve afasie, een hersenaandoening waardoor hij zijn spraakvermogen geleidelijk aan verloor en ook fysiek achteruitging. Hierdoor verdween de acteur uit het publieke leven. In 2017 verscheen nog de documentaire ‘Michel, acteur verliest de woorden’, daarin is vastgelegd hoe Michel zijn laatste theaterrol speelde en omging met het verlies van zijn woorden. Samen met zijn vrouw Irma Wijsman zocht hij naar nieuwe manieren om zich uit te drukken, om scherp te blijven en om op indrukwekkende wijze afscheid te nemen van zijn leven als acteur.

LEES OOK.De acteur die het nu zonder woorden moet zeggen: “Het afscheid van mijn carrière is moeilijk” (+)

In 2018 vertelde zijn vrouw Irma Wijsman, dat Michel zijn aandoening geaccepteerd had. Toch wachtte Van Dousselaere lang om het nieuws bekend te maken. “Alleen de acteurs wisten het. Dit werd zijn laatste rol en Michel wilde het perfect doen. Doordat hij een oortje in kreeg en iemand van productie de tekst souffleerde, merkte het publiek niets”, zei Irma toen.

Michel Van Dousselaere begon zijn carrière in het theater bij onder andere Blauwe Maandag Compagnie en Onafhankelijk Toneel. Bij het grote publiek was hij vooral bekend om zijn rollen in ‘Aspe’ en ‘Het goddelijke monster’, maar de geboren Gentenaar speelde in tal van Vlaamse films en series. Hij was ook actief als regisseur.

Michel laat naast zijn vrouw een dochter en een kleinzoon achter.