Amper controles op PLF bij automobilisten, maar extra politiecontroles zijn op komst

 

 ©  BELGA

De federale politie heeft op tien dagen tijd slechts een goeie duizend auto’s gecontroleerd bij de grensovergang, om te checken of iedereen in orde was met zijn PLF-formulier. Vijftien mensen werden met vervalste coronadocumenten betrapt.

Tom Le Bacq

Wie met de auto op reis gaat, heeft slechts een minieme kans dat er gecontroleerd wordt of de PLF-formulieren wel in orde zijn en of er wel een negatieve pcr-test kan worden voorgelegd. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie.

Tussen 16 en 25 juli controleerde de politie 1.106 auto’s, waar in totaal een kleine 1.400 mensen in zaten. Dat is maar een fractie van de controles die de politie op de luchthaven uitvoerde: daar werden in dezelfde tijdsspanne zo’n 100.000 mensen gecontroleerd, op meer dan 6.600 vliegtuigen. De meeste Belgen gaan nochtans met de wagen en niet met het vliegtuig op reis. Op het laatste Overlegcomité had premier Alexander De Croo (Open VLD) nochtans aangekondigd dat de controles “aangescherpt” zouden worden.

Luchthaven makkelijker

 

 ©  BELGA

“Uiteraard valt het op in de cijfers dat er veel meer personen gecontroleerd worden die ons land binnenkomen met het vliegtuig dan met de wagen”, zegt Jana Verdegem van de federale politie. “Maar controles uitvoeren in een gecontroleerde omgeving als een luchthaven – waar sowieso al heel wat controlepunten zijn ingebouwd – is nu eenmaal makkelijker, vlotter en veiliger te organiseren dan op een snelweg.”

Tijdens de komende wisselweekends zullen er extra controleacties komen, zegt de politie.

In totaal heeft de politie de afgelopen tien dagen achtduizend voertuigen gecontroleerd: de meerderheid dus vliegtuigen, 1.100 auto’s en ook 266 treinen. In totaal werden daarbij 245 pv’s opgesteld. 204 daarvan waren voor mensen die hun PLF niet hadden ingevuld. “Jammer genoeg betrappen we ook af en toe mensen die met vervalste documenten proberen te reizen”, zegt Verdegem. Daar werden 15 pv’s voor opgesteld.

LEES OOK. We vullen massaal reisformulier niet in, maar aan de controle schort ook wat: “Ik werd er ongemakkelijk van” (+)

LEES OOK

Nu in het nieuws