Politicoloog opgepakt: nu al 29 arrestaties van opposanten in Nicaragua

José Peraza is al de 29ste opposant die voor de verkiezingen is gearresteerd. 

José Peraza is al de 29ste opposant die voor de verkiezingen is gearresteerd. ©  EPA-EFE

Bron: BELGA

De Nicaraguaanse politie heeft politicoloog José Peraza gearresteerd op beschuldiging van “ondermijning van de onafhankelijkheid en soevereiniteit”. Daardoor komt het aantal gearresteerde opposanten in de aanloop naar de verkiezingen in november op 29 te staan.

Peraza werd maandagavond opgepakt. De politicoloog is lid van de raad van bestuur van een oppositieformatie, die bestaat uit organisaties die deelnamen aan de antiregeringsprotesten van 2018 waarbij 328 doden vielen. 

Op zowat drie maanden voor de verkiezingen heeft de regering van Daniel Ortega al 29 opposanten opgepakt, onder wie zeven presidentskandidaten: Cristiana Chamorro, Arturo Cruz, Félix Maradiaga, Juan Sebastián Chamorro, Miguel Mora, Medardo Mairena en Noel Vidaurre. 

Arrestanten niet verkiesbaar

Kandidaturen voor de nakende presidentsverkiezingen moeten officieel voor 2 augustus binnen zijn, maar gearresteerde personen kunnen zich niet verkiesbaar stellen. Ortega spreekt dan ook niet van tegenkandidaten of politici, maar van “criminelen” die hem “met financiële hulp van de Verenigde Staten proberen omver te werpen”. 

De autoritaire president Ortega (75) is al sinds 2007 aan de macht. Hij hoopt in november voor een vierde keer herverkozen te worden. De regering-Ortega treedt al verscheidene jaren steeds harder op tegen andersdenkenden. De arrestaties hebben wel een golf van internationale kritiek geoogst, waarbij Washington zelfs opriep Ortega als dictator te behandelen.

LEES OOK

Nu in het nieuws