Proces tegen functionarissen beschuldigd van corruptie van start gegaan in Vaticaan

 

 ©  AFP

Bron: BELGA

Het Vaticaan is dinsdag/gisteren een proces gestart tegen tien personen die van financiële misdrijven worden verdacht. Kardinaal Angelo Becciu, voorheen stafchef van het Vaticaanse staatssecretariaat, is de hoogstgeplaatste persoon in het Vaticaan die terechtstaat. De tien worden beschuldigd van strafbare feiten als fraude, verduistering, ambtsmisbruik, witwassen van geld en corruptie.

Vorig jaar accepteerde paus Franciscus het ontslag van Becciu nadat de kardinaal in verband was gebracht met een controversiële vastgoeddeal in Londen. Het Vaticaanse Staatssecretariaat had in 2014 geïnvesteerd in een voormalige Harrods-winkel in de dure wijk Chelsea, waarin luxeappartementen zouden worden gerealiseerd. Het Vaticaan verloor uiteindelijk 150 miljoen pond (176 miljoen euro) op de investering.

Franciscus ontsloeg vijf Vaticaanse medewerkers vanwege de deal in Londen. Er werd een onderzoek gestart om te bepalen of de bureaucraten werden opgelicht of dat ze er zelf van profiteerden. Dat onderzoek heeft tot het huidige proces geleid.

LEES OOK.Ontslagen kardinaal investeerde 100 miljoen euro Vaticaans geld in Londens luxevastgoed

“Onschuldig”

De advocaat van Becciu verwacht dat “talloze bewijsstukken en getuigen zijn onschuld zullen aantonen met betrekking tot elke beschuldiging”. Andere verdachten in het proces zijn onder anderen financiële makelaars, Vaticaanse functionarissen en een advocaat.

Becciu was dinsdag de enige, samen met een andere beklaagde, die dinsdag aanwezig was op de openingszitting van het proces, waarin de procedures werden vastgelegd. “De paus wilde dat ik voor de rechtbank verschijn. Ik ben gehoorzaam, ik ben hier”, zei hij volgens The Guardian aan de pers.

Franciscus heeft het op orde brengen van de financiën van de katholieke kerk tot een pijler van zijn pausdom gemaakt. “Ik geloof dat dit proces een keerpunt markeert, dat kan leiden tot een grotere geloofwaardigheid van de Heilige Stoel op economisch gebied”, verklaarde pater Juan Antonio Guerrero Alves, de minister van Economische Zaken van het Vaticaan. “Het feit dat dit proces plaatsvindt, betekent dat bepaalde interne controles werken: de beschuldigingen kwamen uit het Vaticaan.”

Aanpassing wetgeving

De Heilige Stoel had vorig jaar de wetgeving aangepast zodat kardinalen en bisschoppen vervolgd kunnen worden door een strafrechter. Ervoor konden kardinalen in het Vaticaan enkel berecht worden door een rechtbank van drie collega-kardinalen.

De rechtszaak, die vanwege de omvang plaatsvindt in een grote hal in een museum, zal naar verwachting maanden duren. Het zal na de hoorzittingen van deze week waarschijnlijk verdaagd worden tot in de herfst. De beklaagden riskeren celstraffen.

LEES OOK

Nu in het nieuws