Tientallen besmettingen per dag, maar rustig in Gentse ziekenhuizen: “We kunnen weer ademen”

Iedere Gentenaar vanaf 12 jaar heeft intussen een uitnodiging gekregen voor een vaccin. 

Iedere Gentenaar vanaf 12 jaar heeft intussen een uitnodiging gekregen voor een vaccin. ©  BELGA

Gent -

We zijn nog niet van corona af: dagelijks raken nog steeds tientallen Gentenaars besmet. Die besmettingen leiden gelukkig slechts zelden tot een ziekenhuisopname. Intussen heeft iedereen van 12 jaar en ouder een uitnodiging gekregen voor een vaccin.

Max Dedulle

Halverwege juni was er nog een dag waarop er in Gent geen enkele besmetting met Covid-19 vastgesteld werd, maar die ligt al ver achter ons. Volgens cijfers van Sciensano raakten de afgelopen twee weken 366 Gentenaars besmet: een gemiddelde van 26 per dag. Wel is dat cijfer sinds half juli stabiel.

Ondanks die vele besmettingen blijft het kalm op de covid-afdelingen van de Gentse ziekenhuizen. In UZ Gent, AZ Sint-Lucas, AZ Maria Middelares en AZ Jan Palfijn is de bezetting minimaal. “Het is een ademmomentje”, klinkt het in AZ Jan Palfijn. “Er zijn amper nieuwe opnames. Indien nodig, kunnen we de capaciteit snel opdrijven.”

Langzaam afbouwen

In Flanders Expo draait het vaccinatiedorp nog steeds op volle toeren, maar het einde komt in zicht. 70 procent van alle Gentenaars heeft intussen minstens een eerste prik gehad. Vorige week gingen de laatste uitnodigingen de deur uit, naar de 12- tot 16-jarigen.

“We werken deze week nog op volle capaciteit, maar de komende tijd beginnen we langzaam af te bouwen”, zegt Lien Braeckevelt, woordvoerster van het kabinet van schepen van Gezondheid Rudy Coddens (Vooruit). “We openen dan op minder dagen. Tegen eind september verwachten we volledig rond te zijn met de vaccinatiecampagne, maar het is nog te vroeg om daar zekerheid over te hebben.”

Wie zijn uitnodiging heeft gemist, nog geen afspraak vastlegde en dat alsnog wil doen, kan contact opnemen met de vaccinatielijn op het nummer 09 210 10 44. Deze en volgende vrijdag organiseert de Stad opnieuw momenten waarop iedereen zonder afspraak een Johnson-vaccin kan krijgen.

LEES OOK

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent