Nederlandse coronascepticus daagt Marc Van Ranst voor de rechter wegens laster en eerroof

© BELGA

Mechelen -

In Mechelen is woensdag het proces begonnen dat de Nederlandse dansleraar Willem Engel, bekend van de groepering Viruswaarheid, heeft aangespannen tegen viroloog Marc Van Ranst. De Nederlander klaagt Van Ranst aan voor laster en eerroof omdat de professor hem extreemrechts en een virusontkenner zou hebben genoemd. De viroloog spreekt van misbruik van het procesrecht.

Theo Derkinderen

De klacht van Willem Engel kwam er na een interview in de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad. Marc Van Ranst zei in dat interview dat hij niet met extreemrechtse mensen of virusontkenners in debat wil gaan. Hij vindt ook dat de actiegroep Viruswaarheid te veel aandacht krijgt bij onze noorderburen en dat het gezicht achter Viruswaarheid, Willem Engel, zijn kennis over het virus nihil is.

Engel liet die uitlatingen niet zo en stapte naar de rechtbank. Hij vond dat Van Ranst te ver was gegaan en hem onterecht afschilderde als een extremist. Engel noemt zichzelf een scepticus en geen virusontkenner.

Willem Engel bij zijn aankomst in het gerechtsgebouw. 

Willem Engel bij zijn aankomst in het gerechtsgebouw. © Theo Derkinderen 

De Nederlander was zelf aanwezig op de inleidingszitting van het proces in Mechelen. “Dit is een proces over laster. Mekaar het vuur aan de schenen leggen en in debat gaan, moet kunnen. Maar het moet wel binnen bepaalde kaders blijven. Mensen betichten van oplichting om een beweging zoals de onze te ruïneren, dat is een brug te ver. Dat is buiten de wet. Persoonlijke verwijten, daar heb ik geen problemen mee. Maar mij en de beweging associëren met extreemrechts en terrorisme, dat kan niet. En daar moet een rechter uitspraak over doen.”

Opvallend: Engel en twee vrienden kwamen het gerechtsgebouw binnen zonder mondmasker. “Wij hebben een medisch attest dat we ons mondkapje niet moeten dragen”, zeiden ze.

Tijdsverlies

Marc Van Ranst arriveerde zonder advocaat op de rechtbank. “Eigenlijk is dit proces puur tijdsverlies. Ik vind dit zelfs misbruik van het procesrecht”, reageerde de viroloog. “Ik denk niet dat meneer Engel extreemrechts is. Een coronascepticus? Hij ontkent de pandemie, de werking van de vaccins en ook het nut van mondmaskers. De man heeft het voorbije jaar ook veel erge dingen over mij gezegd. Schorremorrie, oplichter, Holle Bolle Gijs en dat ik geen wetenschapper ben. Ik ben ook meermaals bedreigd door mensen die Viruswaanzin – de Vlaamse tegenhanger van Viruswaarheid – steunen.”

Engel en Van Ranst bij aanvang van hun proces in Mechelen. 

Engel en Van Ranst bij aanvang van hun proces in Mechelen. ©   Theo Derkinderen

De vete tussen Van Ranst en Engel is al geruime tijd aan de gang. Op Twitter gingen ze al meermaals in de clinch met mekaar. Zo schreef Engel dat Van Ranst een aandeel heeft in de angstpandemie. Van Ranst reageerde dan weer met de uitlating dat Engels “niet het scherpst geslepen potlood in de pennendoos is”, en dat hij niet in debat gaat met “irrelevante rattenvangers van Hamelen”.

Mafkees

Nog een opvallende tweet van Van Ranst aan het adres van Engel: “Wanneer we ooit geconfronteerd worden met een salsapandemie, ga ik met veel plezier luisteren naar wat jij als dansleraar te zeggen hebt. Echter, op dit moment geef ik geen flying fuck om wat jij uitkraamt, en Nederland zou dat best ook niet doen.” Marc Van Ranst noemde Engel ook een mafkees. “Je kan al je kennis van virologie, immunologie en epidemiologie op de achterkant van een postzegeltje schrijven en zelfs nog plaats over hebben.”

Vooraleer het proces kan beginnen, moet Willem Engel eerst een borgstelling betalen. Daarvoor krijgt hij nu twee weken de tijd. Op 11 augustus kan het proces dan ten gronde worden gevoerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten