“Onnoemelijk lijden dreigt als we klimaatverandering negeren”: 14.000 wetenschappers trekken opnieuw aan alarmbel

 

 ©  REUTERS

Zo’n 14.000 wetenschappers van over de hele wereld trekken opnieuw aan de alarmbel: als we de klimaatverandering negeren, zal dat “onnoemelijk lijden” veroorzaken. Nieuw onderzoek toont hoe cruciale elementen voor een stabiele omgeving steeds sneller in het gedrang komen. “De wereld moet ingrijpend handelen”, zo schrijft De Morgen donderdag.

Bron: BELGA

Het is geen toeval dat talloze plekken met extreem weer afrekenen. Van de overstromingen bij ons, in Groot-Brittannië, China, India en Italië tot bosbranden in Siberië, tornado’s in Tsjechië en ongeziene hitte in de VS, en extreme droogte en hongersnood op Madagaskar.

 

 ©  BELGA

“Systematische super-extremen”

Het is wat klimatologen voorspelden, al valt de intensiteit op. Nieuw onderzoek van de Climate Crisis Advisory Group verbindt de cascade aan extremen nu aan het feit dat de noordpoolregio drie keer sneller opwarmt dan de rest.

BEKIJK OOK. VIDEO. Hittegolf maakt water zo heet dat zalmen levend gekookt worden

“De systematische super-extremen in 2021 zijn niet te verklaren door enkel de globale opwarming. De snellere arctische opwarming vertraagt de noordelijke straalstroom en dat impacteert weersystemen. Daardoor zien we grotere extremen dan verwacht”, concludeert Johan Rockström, directeur van het Potsdam Institute for Climate Impact Research.

Hij is een van de bijna 14.000 wetenschappers die nu een paper in vakblad BioScience onderschrijven waarin collega’s de klimaatnoodtoestand uitroepen. Want ze stellen vast dat vitale knipperlichten steeds sneller op rood springen.

LEES OOK. Earth Overshoot Day vandaag bereikt: alle natuurlijke hulpbronnen vier weken vroeger dan vorig jaar opgebruikt

Snel ingrijpen

De wereld moet nu snel en ingrijpend handelen, stellen de wetenschappers, met een globale CO₂-prijs, een ban op fossiele brandstoffen en herstel van cruciale ecosystemen die ons kunnen beschermen.

“De situatie is urgenter dan ooit”, reageert klimaatonderzoeker Sara Vicca (Universiteit Antwerpen) in De Morgen. “Oplossingen zoals steeds meer hernieuwbare energie moeten ook zo snel mogelijk een omslagpunt bereiken, om dan onomkeerbaar, grootschalig en versneld de opwarming af te remmen.”

Overstromingen in China. 

Overstromingen in China. ©  AFP

Overstromingen in België. 

Overstromingen in België. ©  BELGA

Situatie na overstromingen in Italië. 

Situatie na overstromingen in Italië. ©  REUTERS

Bosbranden na ongeziene hitte in de VS. 

Bosbranden na ongeziene hitte in de VS. ©  REUTERS

Bosbranden in de VS. 

Bosbranden in de VS. ©  REUTERS

LEES OOK

Nu in het nieuws