Containerschip Ever Given komt eindelijk aan in haven van Rotterdam

Bron: BELGA

Het containerschip Ever Given, dat zes dagen lang het Suezkanaal blokkeerde en daarna ongeveer 100 dagen door Egypte werd vastgehouden, is eindelijk veilig aangekomen in Rotterdam in Nederland.

De Ever Given arriveerde om 05.15 uur aan de ECT Delta-terminal in de zogeheten Amazonehaven. Alle containers die bestemd zijn voor het Europese vasteland zullen worden gelost bij de ECT Delta-terminal, dus ook de lading met bestemming Hamburg. Containers voor die Duitse havenstad worden dit weekend weer op een ander schip, de Ever Utile, gezet om hun reis voort te zetten. De Ever Given zelf vaart naar verwachting begin volgende week door naar het Engelse Felixstowe om de resterende containers af te leveren.

De uit China afkomstige lading komt dus maanden te laat aan. Aan boord zijn tal van goederen, van schoolagenda’s en zonnepanelen tot tuinhout en fietsen. Verontruste ondernemers hebben afgelopen tijd in de media hun zorgen over de lading geuit. Zo zouden er ook nog containers met groenten en fruit aan boord zijn, waarvan het de vraag is in welke staat het voedsel zich bevindt.

Het reusachtige schip met een capaciteit van 200.000 ton kwam op 23 maart vast te zitten op de cruciale waterweg, met een grote verstoring van de wereldwijde scheepvaart en inkomstenderving voor Egypte tot gevolg. Het duurde ongeveer een week voordat het schip kon worden vlotgetrokken. In totaal werden 422 schepen met een lading van 26 miljoen ton geblokkeerd.

Dat het daarna zolang heeft geduurd voor het schip zijn reis naar Rotterdam kon voortzetten, komt door een juridische strijd tussen de eigenaar en de autoriteit van het Suezkanaal over een schadevergoeding. Daardoor lag het schip maanden aan de ketting. Het is onduidelijk hoeveel er precies betaald is, maar het zou om honderden miljoenen euro’s gaan.

Pas begin juli verliet de Ever Given het Suezkanaal. Daarna lag het schip nog enkele dagen bij havenstad Port Saïd voor anker om voorbereidingen te treffen voor de hervatting van de reis.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten