Ruim een derde van Gentse kinderen aangemeld voor eerste vaccin

Bron © BELGA

Foto: fvv

In Gent zijn al meer dan 3.000 van de 10.840 12- tot 15-jarigen aangemeld voor een eerste vaccin. Een duizendtal kinderen - vooral 15 jarigen - heeft zijn eerste prik al achter de rug. Vorige zaterdag was een eerste vaccinatiedag voor kinderen volgeboekt met 210 geïnjecteerde pfizer-dosissen en ook deze week zijn het gros van zowat 3.500 voor die doelgroep beschikbare vaccins al ingepland.

Vorige week heeft een groep van ruim 8.000 12- tot 14-jarige Gentenaars een uitnodiging ontvangen voor het coronavaccin. Na toestemming van de ouders kunnen zij zich aanbieden voor een prik. De eerstelijnszone verwacht dat de respons zal toenemen als door de vakantieperiode ongeopende uitnodigingsbrieven alsnog gelezen worden. Vijftienjarigen waren al langer welkom in het vaccinatiecentrum Flanders Expo, meer dan 35 procent van die jongeren kreeg al een eerste prik.

Berichten over een lage opkomst bij jongeren tussen 16 en 18 jaar in andere steden - zoals Antwerpen en Brussel - worden voorlopig niet bevestigd in Gent. In die leeftijdscategorie hebben ruim 4.500 personen een eerste vaccin gekregen of ingeboekt. Een even grote groep heeft al een tweede vaccin gekregen of ingeboekt.

Weinig absenteïsme

De stad zegt wel dat het nog te vroeg is om officieel vast te stellen of een grote groep jongeren niet komt opdagen. Maar centrumverantwoordelijke Tony Martens ziet de voorbije weken "weinig of geen absenteïsme".

In Flanders Expo zijn deze maand al 70.000 prikken gezet. Ongeveer 20 procent waren eerste vaccins, 80 procent waren tweede vaccins. Daarnaast zijn ook bijna 800 mobiele vaccinaties uitgevoerd.

AANGERADEN