Federale Politie waarschuwt voor toenemende uitbuiting van minderjarigen

 ©  Shutterstock

Sinds de Covid-pandemie is er in de prostitutiewereld een algemene evolutie richting de digitale uitbuiting. Dat maakt het voor de politie moeilijker om personen achter uitbuiting te identificeren en arresteren, meldt de politie donderdag in een persbericht. Die uitbuiting wordt ook steeds vaker vastgesteld bij minderjarigen.

“Het ronselen van potentiële slachtoffers in bars en discotheken is sinds de coronacrisis niet meer mogelijk, waardoor deze activiteiten zich naar de digitale wereld verplaatsen, waar ze nog minder zichtbaar zijn”, klinkt het bij de Federale Politie die vreest dat de trend zich na de pandemie ook zal verderzetten.

Ook wordt er vastgesteld dat de slachtoffers van gedwongen prostitutie die ‘aangeboden’ worden via internet steeds vaker minderjarigen zijn. “Het is nog te vroeg om deze tendens in cijfers te kunnen gieten, maar zowel in België als in de rest van Europa wijzen indicatoren erop dat deze evolutie wellicht belangrijker is dan ze op het eerste zicht lijkt. Kwetsbare jongeren - vooral meisjes - worden als potentiële slachtoffers gecontacteerd via sociale netwerken als TikTok, Instagram of Snapchat”, klink het.

“Wees aandachtig voor gedragsveranderingen”

In het kader van de Internationale Dag tegen Mensenhandel op 30 juli wil de politie dan ook het probleem opnieuw aankaarten en vraagt het dat volwassenen het gesprek aangaan met jongeren over hun mediagebruik. Zich interesseren in hun online aanwezigheid, en hen wapenen tegen mensen met slechte bedoelingen die ze op sociale netwerken kunnen tegenkomen. “Daarnaast is het ook belangrijk om aandachtig te zijn voor gedragsverandering: als een jongere zich plots terugtrekt of zich volledig anders gaat gedragen, kan dat een teken zijn dat er meer aan de hand is.”

“Wat voor de criminelen die jongeren ronselen een financiële goudmijn is, betekent voor de slachtoffers zelf een hel. Fysieke mishandeling, gedwongen inname van drugs, seksueel overdraagbare aandoeningen en trauma’s staan tegenover een jaarlijkse geschatte criminele winst van tussen de 251 en 374 miljoen euro in België alleen al.”

(lto)

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt