Rusland legt Google boete op wegens schending privacywetgeving

 

 ©  REUTERS

Bron: BELGA

Het Russische gerecht heeft techgigant Google donderdag een boete opgelegd van omgerekend 34.500 euro omdat hij de gegevens van Russische gebruikers niet in Rusland heeft opgeslagen. Het is de eerste keer dat de Amerikaanse onderneming hiervoor in Rusland wordt veroordeeld.

Een rechtbank in Moskou achtte Google schuldig aan het overtreden van de wet op de gegevensopslag en legde het bedrijf een boete op van drie miljoen roebel (34.500 euro), zo verklaarde een woordvoerster van de rechtbank aan het staatspersagentschap Ria Novosti. De maximumboete voor deze overtreding is zes miljoen roebel.

LEES OOK. Moskou verplicht buitenlandse internetgiganten om filiaal in Rusland te openen

De Russische autoriteiten proberen al enkele maanden om hun controle over het internet te versterken door een omstreden systeem te ontwikkelen van een “soeverein internet”, dat geïsoleerd staat van de grote wereldservers. Sinds 2014 verplicht de wet internetbedrijven ook om de gegevens van hun Russische gebruikers in Rusland op te slaan. 

Vorig jaar werden de sociaalnetwerksites Twitter en Facebook al om dezelfde reden veroordeeld. Het sociale netwerk LinkedIn is sinds 2016 geblokkeerd in Rusland omdat het weigert de wet te respecteren.

LEES OOK

Nu in het nieuws