Minstens 40 overlijdens en 150 vermisten na plotselinge overstromingen in Afghanistan

 

 ©  AFP

Bron: BELGA

Een veertigtal personen is om het leven gekomen na plotselinge overstromingen in de provincie Nooristan, in het noordoosten van Afghanistan. Nog eens 150 mensen zijn als vermist opgegeven. Dat melden lokale functionarissen donderdag.

“Ongeveer veertig mensen zijn de voorbije nacht gestorven in plotselinge overstromingen” in het district Kamdesh, ongeveer 200 kilometer ten noordwesten van Kaboel, waar een reddingsoperatie aan de gang is, verklaarde Saeedullah Nuristani, hoofd van de provincieraad, aan het Franse persagentschap AFP. Ongeveer 150 mensen zijn vermist en ongeveer 80 huizen zijn verwoest, voegde hij nog toe. Saeed Momand, woordvoerder van de gouverneur van Nooristan, verklaarde dan weer dat meer dan 60 mensen zijn gestorven door de overstromingen als gevolg van stortregens. Het getroffen gebied is bijzonder moeilijk toegankelijk.

Dergelijke rampen komen regelmatig voor Afghanistan, met name in de arme plattelandsgebieden, waar de huizen vaak fragiel zijn en opgetrokken zijn in risicovolle streken. De rampen eisen jaarlijks tientallen slachtoffers. Bij een overstroming in augustus vorig jaar, in de stad Charikar, hoofdstad van de provincie Parvan, 60 kilometer ten noorden van Kaboel, lieten meer dan honderd mensen het leven. Reddingswerken en het vervoer van hulpmiddelen worden, vooral in afgelegen gebieden, bemoeilijkt door een gebrek aan uitrustingen en infrastructuur in een land dat verarmd is door 40 jaar oorlog. 

De ramp overvalt Afghanistan op het moment dat de regering geconfronteerd wordt met een derde coronagolf en bovendien worstelt om een offensief van de taliban in te dammen, die grote delen van het platteland in handen hebben gekregen.

LEES OOK

Nu in het nieuws