Op reis naar de ‘Costa del Buck’: “Beter dan de Gentse Feesten”

Foto: DVH

Gent -

Appelhappen, zakkenlopen en postkaartjes sturen: op Costa del Buck kan het allemaal. Trefpunt Festival tovert het Walter de Buckplein tot en met 8 augustus om tot De Zomer van Gent, een vakantiebestemming met muziek, spelen en een zomerse sfeer.

Met een bamboestok, een paal en een ring proberen een tas met een beloning te vangen: het is maar één van de gekke en authentieke Gentse volksspelletjes die je nog tot en met vrijdag op Costa del Buck kunt doen.

“Samen met de vrouw van Walter De Buck heb ik de spelletjes gekozen”, vertelt Jamila Channouf, bestuurder van Trefpunt Festival vzw. “We willen het volk betrekken bij het festival. Zo zijn we maandag begonnen met het inkleuren van de kasseien op het Sint-Jacobs. We hebben er nu al ongeveer 1.500 ingekleurd. Iedereen die wil, krijgt materiaal om mee te kleuren.”

Op reis naar de ‘Costa del Buck’: “Beter dan de Gentse Feesten”
Foto: DVH

De ingekleurde kasseien symboliseren het festival dat voor diversiteit staat, met dagen in het teken van verschillende landen en artistieke disciplines. Zo is er een West-Vlaamse zondag, een Bollywood Saturday en een Marokkaans weekend. Het festival begon maandag - op de dag van de lege portemonnees - en iedereen die wilde, mocht dan ook een lege portemonnee meenemen en deponeren.

Postkaartje sturen

“Het festival staat voor het op reis gaan in eigen stad ondanks corona. Op Costa del Buck kan je net zoals op vakantie een postkaartje sturen naar vrienden of familie”, zegt Channouf.

Ook de muziek op het festival heeft een internationale tint met onder andere DJ Miss Moskou, de Gentse Bollywoodband Jaipur meeting Point Brass en Latijns-Amerikaanse Muziek. Op Costa del Buck zijn er zitplaatsen voor driehonderd mensen.

Op reis naar de ‘Costa del Buck’: “Beter dan de Gentse Feesten”
Foto: DVH

De Zomer van Gent wordt georganiseerd door het Vlaams-Marokkaans Cultuurhuis Darna, De Gentse Lente en Trefpunt. Ook Stad Gent maakte het festival mede mogelijk. “In de huidige omstandigheden is De Zomer van Gent zelfs beter dan de Gentse Feesten”, zegt Channouf.

Voor De Zomer van Gent kan je al sinds maandag 26 juli tot en met 1 augustus en van donderdag 5 augustus tot en met zondag 8 augustus terecht op Costa del Buck, van 13 uur tot 22.30 uur.

Door Lotte Ruysschaert
AANGERADEN